tri mjeseca bez primanja / Udar na najsiromašnije: gotovo 40.000 osoba će ostati bez socijalne pomoći!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oko 40.000 građana socijalnu pomoć prima najmanje od početka 2014. te u tom razdoblju nisu pronašli posao, što znači da će im krajem prosinca isteći rješenje o pravu na socijalnu pomoć

2.6.2015.
10:13
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Oko 40.000 osoba ostat će, prema aktualnom Zakonu o socijalnoj skrbi, sa zadnjim danom ove godine bez prava na socijalnu pomoć na najmanje tri mjeseca. Radi se o gotovo 40 posto ukupnog broja trenutnih primatelja socijalne pomoći, prenosi Jutarnji list. 

Naime, Zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine propisao je da nezaposlene, a radno sposobne osobe mogu dobiti rješenje o pravu na socijalnu pomoć najdulje na razdoblje od dvije godine. Nakon isteka tog vremena pravo im automatski prestaje, a novi zahtjev mogu nadležnom centru za socijalnu skrb podnijeti tek za tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radno sposobne i nezaposlene osobe čine gotovo polovicu svih primatelja: prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih za travanj ove godine, od 102.379 primatelja, 50.798 bilo je radno sposobno, ali bez posla.

Oko 40.000 socijalnu pomoć prima najmanje od početka 2014. te u tom razdoblju nisu pronašli posao, što znači da će im krajem prosinca (po isteku dvije godine od stupanja Zakona na snagu) isteći rješenje o pravu na socijalnu pomoć te sljedeća tri mjeseca neće moći ostvariti to pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalna pomoć, koja se po novom Zakonu o socijalnoj skrbi zove zajamčena minimalna naknada, iznosi 800 kuna za samca, isto toliko za samohrane roditelje, zatim 480 kuna za odrasle članove kućanstva i po 320 kuna za svako dijete.

Četveročlana obitelj - roditelji i dvoje djece - prima mjesečno 1600 kuna, što, prema izračunima stručnjaka, nije dovoljno ni za prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi ostvarila pravo na socijalnu pomoć, obitelj mora biti na dnu: ne smije imati nikakvu imovinu osim nekretnine u kojoj stanuje, ne smiju imati automobil, nikakvu štednju i nikakve prihode: ako ostvare neki prihod, za taj im se iznos umanjuje iznos socijalne pomoći. Ako ostvare prihod veći od socijalne pomoći, gube pravo na nju.

Radno sposobne osobe također moraju biti prijavljene Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i moraju aktivno tražiti posao: ako to ne čine, HZZ obavještava njihov centar za socijalnu skrb i gube pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužni su prihvatiti svako zaposlenje, prekvalifikaciju, osposobljavanje ili sudjelovanje u radovima za opće dobro. Ako odbiju nešto od toga, ukida im se socijalna pomoć te sljedećih šest mjeseci ne smiju predati novi zahtjev.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo