UČITELJICA OBJASNILA ZAŠTO SU IZAŠLI NA ULICU I DODALA: / 'Povijeđeni smo i razočarani, učenici to osjećaju, a ako zabrane štrajk...'

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell, Duško Jaramaz/Pixsell, Miranda Čikotić/Pixsell, Screenshot N1

Učiteljica Gordana Miota Plešnik ponovila je kako želi da se što prije sjedne za stol i dogovore koeficijenti te da bit štrajka nije 6,11-postotnog povećanja koeficijenata,

20.11.2019.
17:55
Tomislav Miletić/Pixsell, Duško Jaramaz/Pixsell, Miranda Čikotić/Pixsell, Screenshot N1
VOYO logo

Danas je na N1 televiziji gostovala Gordana Miota Plešnik, učiteljica razredne nastave iz zagrebačkih Gajnica. U emisiji je rekla kako bit štrajka nije povećanje koeficijenta složenosti za 6,11 posto, već želja da se ispravi dugogodišnja nepravda prema ljudima iz obrazovnog sustava. Tvrdi kako žele razgovor o problemu koeficijenata.

"Mi jesmo za učenike i nama je jedini fokus učenik, ali nas nitko ne čuje. Stalno ponavljamo da želimo da se sjedne i razgovara o problemu koeficijenata. Jučer smo bili prva vijest, a poslije toga ide da su došli prijatelji iz Europske pučke stranke kao da smo u drugoj državi. Zato radimo, nazovimo, gerilske akcije da nas se čuje i vidi. Morali smo izaći na kišu danas da nam ljudi daju podršku jer nam je sve drugo bilo zabranjeno", rekla je učiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne podržava niti izjave i poteze ministrice Blaženke Divjak te cijelu situaciju opisuju kao svađu dvoje djece koja se više ne žele igrati zajedno.

"Ne možete tako ako ste preuzeli funkciju i ako nešto radite, a vaša je funkcija da obrazovanje funkcionira, a ono ne funkcionira već 27. dan, ne možete vi biti medijator ili se izuzeti iz toga. Ovo je isključivo njezin resor i ne može reći da se drugi dogovore, ona se prva treba dogovarati", smatra Miota Plešnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPREMA LI SE TO NOVA 'ČISTKA' U VLADI? Plenkovićev savjetnik opleo po ministrici: /

'Provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva'

Image
SPREMA LI SE TO NOVA 'ČISTKA' U VLADI? Plenkovićev savjetnik opleo po ministrici: /

'Provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva'

'Razočarani, povrijeđeni, iznevjereni'

Kaže kako su njeni kolege "jako razočarani i povrijeđeni i iznevjereni" te dodaje kako su oni "prvi kojima se uzimalo, a nikada se nije vraćalo" te navela primjer oduzimanja dodatka na staž te otpremnine od 9000 kuna za odlazak u mirovinu. Kaže i kako ne može sakriti svoje nezadovoljstvo pred učenicima, iako se trudi da ih time ne opterećuje.

"Radimo s mladim ljudima koji svaku našu frustraciju osjećaju, oni znaju kada nas nešto boli, kada nam je loše. Ako zabrane štrajk to će biti kao da ljude nezacijeljenih rana vraćaju na posao", smatra učiteljica i kometira najavu kako će im se oduzimati 350 kuna po danu štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka nam uzmu, ako je to cilj da nas slome neka uzmu. 150 kuna saborski zastupnici plaćaju za nedolazak, a ako im je cilj pokazati da je naša dnevnica veća onda ću im dragovoljno dati 350 kuna po danu. Ovo je postala neka vrsta pokreta, zastupamo nezadovoljne građane uključujući i roditelje koji nas podržavaju i hvala im puno jer znam da nemaju gdje s djecom, ali apaliramo da nam pomognu još malo i molbe upute na Trg svetog Marka", govori Miota Plešnik.

Djeca ne bi htjela biti učitelji

Kaže da rad u školama o kojem se govori nije pravi rad, jer se u školi pojavljuju djeca koja nemaju gdje biti dok im roditelji rade te se ondje igraju. Izričito tvrdi kako nastave nema i dodaje da se stalno govori kako su učitelji potrebni za zbrinjavanje djece. Slikovito je opisala dojam i položaj svoje struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni su moja djeca, a i puno učenika rekli da ne bi mi radili vaš posao jer ste potplaćeni. Moji kolege matematičari s tom diplomom primjerice imaju tri puta veću plaću u nekom drugom sektoru od one koju sada imaju u školi", istaknula je Miota Plešnik.

Nada se da će na prosvjedu u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića biti mnoštvo ljudi, kao i na prosvjedu za kurikularnu reformu te da će se njihov glas čuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo