pobijedile u online natjecanju / Učenice razvalile: 'Dolazimo iz male otočne škole i smatrale smo da nemamo velike šanse za pobjedu'

Image
Foto: Ilustracija / Thinkstockphotos/ Arhiva

Ravnatelj Srednje škole Hvar naglasio je da je neophodno obrazovati učenike u području financijske pismenosti

25.3.2019.
11:28
Ilustracija / Thinkstockphotos/ Arhiva
VOYO logo

Učenice Ena Buzolić, Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marinela Dujmović i Mia Čubre iz Srednje škole Hvar pobjednice su Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj, održanog uoči Europskog tjedna novca, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

HUB je uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, a uoči Europskog tjedna novca od 25. do 29. ožujka 2019., pod drugi puta organizirao  "Europski kviz o novcu", online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina, putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala. Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1.100 učenika iz 48 gradova, a brojke ukazuju na sličan odaziv kao i prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo mjesto zauzeli su učenici Treće gimnazije iz Zagreba, a treće mjesto pripalo je učenicima Osnovne škole Bukovac iz Zagreba.

"Iskustvo ovakve vrste natjecanja je neopisivo, a pobjeda je za nas bila neočekivana. Dolazimo iz male otočne škole i smatrali smo da nemamo velike šanse za pobjedu, ali dokazali smo da uz dobar tim, trud i podršku možemo ostvariti nemoguće. Pripremali smo se na satovima Osnova turizma i Organizacije uz različite kvizove i materijale, zajednička je izjava učenica pobjedničkog tima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Srednje škole Hvar Saša Paduan naglasio je da je neophodno obrazovati učenike u području financijske pismenosti. 

"Ovaj uspjeh učenika i njihovih mentora predstavlja veliki iskorak u radu naše male otočne škole. Pokazalo se da se kreativnim i inovativnim poučavanjem učenika mogu ostvariti izvrsni rezultati. Sudjelovanjem u takvim programima učenici se osposobljavaju za stvarne nadolazeće životne situacije", istaknuo je Paduan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mentoricu pobjedničkog hvarskog tima Sandru Staničić financijska pismenost postaje jednako važna kao i neke druge već naučene životne vještine, dok direktor HUB-a Zdenko Adrović smatra da je mladima potrebno omogućiti korištenje modernih tehnologija, te ih u natjecateljskom okruženju dodatno potaknuti da kontinuirano usvajaju financijske vještine. 

Pobjednici nacionalnog natjecanja, dvoje mladih iz pobjedničkog tima, u Bruxellesu će 7. svibnja sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski kviz o novcu projekt je Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo