uništena priroda / U Zrmanju se izlio mazut i uznemirio građane: 'Stradava flora i fauna, no nemoguće je to spriječiti'

Kako sanirati mazut u Zrmanji stručnjaci još nastoje dokučiti

28.12.2019.
12:00
VOYO logo

Zrmanja - krška ljepotica što teče Bukovicom zaštićeni je prirodni krajobraz, ali nije prvi put da je onečišćena mazutom. U više navrata posljednjih desetljeća mazut se pojavio u rijeci nakon velikih kiša i zaprijetio ekološkom katastrofom.

Mazut je uznemirio mještane

U krš je dospio iz nekadašnjih spremnika mazuta propale tvornice Glinice i bujične vode ga Ispiru i izbacuju u rijeku. Koliko ga ima u podzemlju i kako ga sanirati, stručnjaci još nastoje dokučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike kiše i bujice dva dana prije Božića zamućenom su Zrmanjom donijele i mrlju mazuta koja je uznemirila mještane. U Maslenici se tješe što je više nema na vidiku

''Ja ne opravdavam nikakav ekološki nemar, ali u svakom slučaju mislim da se to preuveličava malo'', komentirao je Tomislav Mitrović iz Maslenice.

Izvire ispod bivše tvornice

Mazut u Zrmanji redovito se pojavljuje za velikih kiša i izvire uvijek na istom mjestu ispod nekadašnje tvornice za preradu boksita čiji su spremnici mazuta oštećeni još u ratu. Centar 112 je upozorio Hrvatske vode, a na teren je izašla i Vodopravna inspekcija.

''Uz obalu su se nalazile nakupine sasušenog riječnog šaša s manjom količinom masnoće što je uzrokovalo mjestimično ljeskanje na površini mora. Prema pučini nisu bili vidljivi tragovi masnoće'', rekao je Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša.

Sa speleoroniocima Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena zaronio je i vlasnik agencije s paletom avanturističke ponude na Zrmanji.

''Svaki incident je incident, to nema dvojbe. Stradava flora i fauna, i sam po sebi nosi i vizualne i svakakve druge probleme, međutim spriječiti je nemoguće i bilo kojom invazivnom metodom ići u krš'', kazao je Đuro Župan iz Obrovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba pronaći način kako kod ispiranja mazuta zaostalog u kršu spriječiti njegovo širenje.

''Mazut pluta po površini, može se spriječiti njegovo daljnje širenja ..da se stavi nekakve brane i da se postave betonski separatori koji bi onda pročišćavali mazut koji izlazi iz tih izvora i puštali natrag u čistu rijeku'', rekla je Morana Bačić, stručna voditeljica Javne ustanove Natura Jadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ranijim slučajevima Hrvatske vode su angažirale tvrtke za čišćenje obale rijeke od mazuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo