STANJE JE KRITIČNO / Apel ravnateljice Zavoda: 'Trebamo krv i 0+ i 0-! Mogu doći i oni koji su preboljeli covid. Trebamo i njihovu krv'

Kada se radi o krvnoj grupi 0, kaže, onda se to uvijek proglasi kritičnim stanjem, jer bolesnici te krvne grupe ne mogu primiti niti jednu drugu

9.2.2022.
20:09
VOYO logo

Iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu upozorili su da raspolažu iznimno malim zalihama određenih krvnih pripravaka te su pozvali dobrovoljne darivatelje da dođu darovati krv. Posebno je kritično s krvnim grupama 0+ i 0-.

"Zalihe uvijek definiraju bolesnici, njihove potrebe. Bilježimo zaista izuzetno velike potrebe za krvnim pripravcima koji su 0+ i 0-", kazala je za RTL Danas dr. Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S krvnom grupom 0 je uvijek kritično

Kada se radi o krvnoj grupi 0, kaže, onda se to uvijek proglasi kritičnim stanjem, jer bolesnici te krvne grupe ne mogu primiti niti jednu drugu. Kazala je da krv mogu darovati i oni koji su preboljeli COVID:

"Pojedini naši redoviti darivatelji krvi bili su u izolacijama, samoizolacijama… Odgađane su akcije prikupljanja krvi. Dobro je da i oni koji su preboljeli covid mogu darovati krv. Dakako, ako nemaju simptome, ako se dobro osjećaju", kazala je dr. Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krv mogu darovati i oni koji su se cijepili

Krv mogu darovati i oni koji su se cijepili, ali uz odgodu od dana ili dva da se vidi jesu li imali neke lokalne reakcije na cjepivo.

'Ako toga nema, mogu redovito darovati krv. COVID je doveo do proizvodnje jednog novog krvnog pripravka, to je konvalescentna plazma, krvnog pripravka koji se dobiva od osoba koje su preboljele COVID-19, stvarajući naravno i protutijela", istaknula je dr. Jukić te objasnila da se takav pripravak daje hematološkim bolesnicima koji imaju COVID-19, kako bi im se pomoglo da prežive period u kojem nemaju antitijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo