cijepljenje preko reda /

U zakonu postoji propisana kazna za korištenje položaja u vlastitu korist, a doktor Kaić ima poruku za starije kronične bolesnike koji nisu cijepljeni

Hoće li se ovakvi slučajevi procesuirati, tek ćemo vidjeti

12.2.2021.
19:30
VOYO logo

Nakon što je otkriveno da je rektor Damir Boras sa suprugom cijepljen unatoč tomu što su preboljeli virus, te da je predsjednik HGK dobio obje doze cjepiva dok su se cijepili samo medicinski djelatnici, cijepljenje je svojoj majci omogućila i Alemka Markotić. Njezina teško bolesna majka dobila je dozu Pfeizerova cjepiva koja je preostala nakon što su cijepljeni svi djelatnici Klinike za infektivne bolesti kojoj je na čelu upravo Alemka Markotić. 

Osamdesetčetverogodišnja majka Alemke Markotić boluje od teških bolesti pa ju je njena kćer ravnateljica, kada je na Klinici za infektivne bolesti ostalo viška doza, odlučila cijepiti. Da se ne baci.

"Imala je nedavno iznimno opsežnu i tešku operaciju, prema tome ne vidim tu zašto se i ona ne bi mogla cijepiti iako je moja majka", rekla je Alemka Markotić.

Nije problem što se majka jedne od glavnih osoba stožera cijepila, nego je problem što se cijepila prije nego su kronični bolesnici i starije osobe uopće došle na red. Markotić se brani da je u planu bilo da se, prema prioritetima, cijepe i članovi obitelji medicinskih djelatnika.

"Dakle, bio je plan da se to nastavi, kako je nastupio problem s nabdjevanjem cjepiva, dodatno cijepljenje je zaustavljeno", rekla je Markotić.

Na žalost mnogih teško bolesnih starijih osoba - ali ne i njene majke. Nije problem u cijepljenju preko reda nego u sporom dostavljanju cjepiva, tvrde članovi stožera.

"Da nije dolazilo cjepivo na kapaljku, ne bi se ni primijetilo jer su do početka veljače trebali biti cijepljeni svi iz prve faze", rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti. 

Ali novinari su primijetili i inzistiranjem na odgovornosti izazvali protunapad Alemke Markotić.

"Barem jedno od vas tu koje sad sjedi se cijepilo jednim cjepivom preko reda", rekla je Markotić.  Prozvani novinari su zatražili da imenuje tu osobu.

"...ja se nisam cijepio, hvala lijepa. Ni ja. Ni ja. Ja vas lijepo pitam tko je ta osoba?Moje je pravo da ne odajem ime osobe", rekla je. 

Ne misli samo Markotić da nije učinila ništa krivo. I šef HGK, za kojeg je jučer otkriveno da je već primio obje doze cjepiva i dalje ne vidi krimen.

"Mislite da sam se ja cijepio preko reda? Ja sam jučer sve objasnio. Dakle, opet ću podijelit pred hrvatskom javnošću: ja sam hrvatski ratni vojni invalid, u ratu sam proveo 1695 dana u rovu i kao takav, između ostalog, dobio TBC", rekao je Luka  Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. 

Burilovićevo opravdanje nije najbolje sjelo njegovim suborcima. Kažu, tako se stvara lažna slika o privilegiranosti branitelja.

"...mnogi Hrvati boluju i od mnogih drugih kroničnih oboljenja što ih svrstava u rizičnu skupinu, ali unatoč tome još uvijek strpljivo čekaju svoj red za cijepljenje, jednako kao i ostali građani."

Iako u svom cijepljenju ne vidi ništa sporno, Burilović ne želi otkriti tko ga je cijepio.

"Ne znam da li postoji mogućnost sankcioniranja takvih osim što sam već vrlo jasno rekao moralne osude. Kako onih koji su dali cjepivo isto tako i onih koji su primili cjepivo", rekao je Vili Beroš.

No, u Kaznenom zakonu postoji propisana kazna za korištenje položaja u vlastitu korist - zatvor od šest mjeseci do pet godina. No, hoće li se ovakvi slučajevi procesuirati, tek ćemo vidjeti. Do tad, doktor Kaić ima poruku za svakog starijeg kroničnog bolesnika koji još nije cijepljen:

"Nek mi pošalje mail i cijepit ću ga preko reda, unatoč svima, na HZJZ-u u ponedjeljak", rekao je Kaić.

Dakle, i ostali će na red doći preko reda. Ali tek kad se izredaju svi oni s boljim starnim pozicijama. Zasad je u javnosti poznato da su, osim majke Alemke Markotić i Luke Burilovića, takav status imali Damir Boras i supruga, rukometni funkcioner Zoran Gobac, te poduzetnik Stipo Gabrić Jambo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo