NE RADE, A KAD ĆE, NE ZNA SE / U Zagrebu 70 posto automata nije u funkciji, no Zagrebparking revno dijeli kazne

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Odnosno, kako oni ističu, dnevne kartne; no te dnevne karte mogu stajati i do 1000 kuna

31.10.2021.
17:59
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Od 427 postojećih, oko 300 parkirališnih aparata u Zagrebu nije u funkciji još od prvog dana 2021. Novi Zakon o fiskalizaciji, prema kojemu bi se i parkirni autmati morali povezati s Poreznom upravom na snazi je od Nove godine, no ni nakon 10 mjeseci gotovo tri četvrrine ne mogu.

Modernizacija zapela, još nije gotov ni natječaj

U Zagrebparkingu, kako piše Jutarnji, tvrde da se u modernizaciju krenulo još 2020. No prošla vlast je prvo planirala nabaviti sve nove uređaje, da bi onda odustala i odlučila modernizati nove, što je jeftinije, ali kompliciranije i dulje. Potres i korona su čitav proces bacili daleko na listi priorireta u ionako opterećenom proračunu, pa se sada ne zna ni kada će posao s modernizacijom naplatnih aparata biti gotov jer nije još nije gotov niti postupak javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uvijek' možete kupiti kartu na kiosku

No iako 70-ak posto naplatnih aparata ne može naplatiti parkiranje, to ne spečava Zagrebparking da dijeli kazne. Doduše, kako ističu već godinama, oni ne dijele kazne nego neplatišama zaračunaju dnevnu kartu. U Crvenoj zoni ta dnevna karta stoji čak 1000 kuna.

Argument koji navode u Zagrebparkingu je jednostavan – iako aparati ne rade, parkiranje možete platiti i mobitelom, istaknu parkirnu kartu ili na kiosku Tiska ili iNovina kupe elektroničku parkirnu kartu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što bi Zagrepčanima to moglo predstavljati priličan problem, obzirom na to da kiosci nisu nužno blizu, niti rade 0-24, najviše na udaru bi mogli biti posjetitelji grada koji, uz najbolju volju, jednostavno neće znati kako platiti parkiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo