Poruke političara /

U Vukovaru na isti dan - i branitelji i portfirije: Za jedne provokacija, za druge poruka susjedima

Penava dolazak Porfirija na obljetnicu pogibije Blage Zadre vidi kao provokaciju, a šef države očekuje da se susjedi poklone hrvatskim žrtvama

16.10.2022.
20:00
VOYO logo

U istom gradu na isti dan - i branitelji i portfirije. Predsjednik Republike na obilježavanju pogibije Blage Zadre, inače jak na riječima, danas bez komentara. No u govoru je poslao jasnu poruku.

"Ako svake godine idemo u Jasenovac, idemo u Grubore, ako idemo u Varivode, onda ne očekujem da se itko klanja, ali da barem korektno 'namigne' hrvatskim žrtvama na Ovčari. To bi bio red. Bez toga reda nema Europe, nema dobrih odnosa, nema razumijevanja", rekao je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade je odati počast vukovarskom heroju stigao tek državni tajnik iz ministarstva branitelja.

"Treba nam Blagina vizija, a ne obazirati se na sitno politikanstvo i krive poruke", rekao je izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Špiro Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSJET PORFIRIJA /

Sve oči danas su bile uprte u Vukovar: 'Žrtve se ne trebaju dijeliti nikada na ove ili na one'

Image
POSJET PORFIRIJA /

Sve oči danas su bile uprte u Vukovar: 'Žrtve se ne trebaju dijeliti nikada na ove ili na one'

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, zajedno sa koalicijskim partnerom Miloradom Pupovcem - pratila je pak liturgiju u crkvi svetoga Nikolaja. Izjave su izostale i s njihove strane. No ne i komentar vukovarskog gradonačelnika koji je nakon polaganja vijenaca za Blagu Zadru - datum dolaska portifija još jedom nazvao provokacijom.

"Nakon što je pravoslavna crkva dozvolila odlikovanje Vojislava Šešelja napravljen je korak u krivom smjeru i crta koju definitivno ne možemo prijeći", rekao je Ivan Penava.

"To je provokacija, a jedine osobe koje su to mogle spriječiti su Andrej Plenković i Davor Božinović", kazao je zastupnik Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić.

"O drugim temama možemo drugi dan, da ne bi zasjenili ono što je nama bitno, a to je žrtva naših heroja", kazao je izaslanik predsjednika Sabora, Nikola Mažar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik i vukovarski gradonačelnik obišli su na kraju prigodnog programa i obnovljeno veleučilište.

Vukovarski gradonačelnik osvrnuo se i na porfirijeve poruke da pali svijeću za stradale u Glini, Varivodama, Gruborima, ali i na Ovčari, Škabrnji i Lovasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dobra poruka da se ode odati počast i na ovčari i općenito žrtvama Vukovara...", kaže Penava.

No dolazak na isti dan kada se Vukovar prisjeća svog heroja - ali odlikovanje Vojislava Šešelja - ne može se smatra zaboraviti.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo