'U vrijeme Sanadera, Bajić je mudro skupljao dokaze'

10.6.2010.
2:00
VOYO logo

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu časopisu MadeIN prokomentirao je niz aktualnih tema, te je otvoreno govorio o svojem odnosu s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i Milanom Bandićem te je ocijenio rad svoga nasljednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor.

"Stani-pani"

U vezi s nizom afera i istraga koje je pokrenulo Državno odvjetništvo, Mesić je kazao vjeruje da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić samostalno obavlja svoj posao i da ne vjeruje da može ili želi bilo koga poštedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto onda Bajić nije i prije krenuo s tim istragama, bivši je predsjednik odgovorio: "Mislim da je Bajić vrlo mudro u vrijeme Sanadera skupljao dokaze. Državno se odvjetništvo nije htjelo istrčati prije nego ih skupi. Indicija je bilo, ali su im trebali dokazi." Nije se ipak htio upuštati u, kako je rekao, spekulacije o tome je li Sanader znao i imao veze s prodajom TLM-a, s poslovanjem Podravke, kupnjom kamiona ili s Inom.

O svom privatnom odnosu s bivšim premijerom, Mesić je kazao da se nikad nije s njime sastao privatno, što, kako je rekao, "ipak nešto znači".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je on političar koji je dobrim dijelom koristio uz oficijelne institucije i bočne veze. Ali kada bi došlo do onog ljudskog, 'stani- pani', onda bi kod njega prevladala ljudskost. Takav je barem bio moj dojam."

Malo tko bi odbio Dragičevićevu otpremninu

Na pitanje časopisa MadeIN o vlastitoj odgovornosti za stanje u Ini, s obzirom da je Tomislav Dragičević bio njegov kadar i osobni prijatelj, Mesić je kazao da je prva prodaja Ine prošla a da o tome ništa nije znao, da je sve vodila vlada Ivice Račana. "Za predaju upravljačkih prava MOL-u nikako ne mogu biti suodgovoran, jer o tome tek ništa nisam znao, ali što je još gore - ni Tomislav Dragičevič kao predsjednik Uprave nije o tome ništa znao", tvrdi Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpremninu koju je dobio njegov prijatelj, Mesić je prokomentirao rekavši da su svi menadžeri, kada je došao MOL, dobili vrlo atraktivne ugovore, koje bi, kako je rekao, "malo tko odbio".

Josipović je iznenadio odlučnošću

Bivši je predsjednik komentirao i svoga nasljednika na funkciji, te rad premijerke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko od nas ima svoj, poseban stil, no mislim da Josipović sasvim dobro izvršava svoje Ustavne obveze i ono što bih posebno napomenuo - samostalan je u donošenju odluka. Mnoge je iznenadio svojom odlučnošću, kada ju je odlučio pokazati, pa moram priznati i mene", rekao je Mesić.

"Podržavam Jadranku Kosor u njenim mjerama, ali čekam poticanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Iznenadila me je svojom odlučnošću u rješavanja stranačkih problema, ali i u vođenju Vlade. Jedino me malo čudi što je u njenom savjetničkom timu Borislav Škegro, jer je on bio jedan od ključnih ministara u vremenu kada je Hrvatska uništavala svoju proizvodnju. No dozvoljavam da je i Škegro mogao izvući pouke iz onoga što se prije radilo, pa bi možda bio u stanju pomoći da se to više ne dogodi. No, je li takvu pouku doista izvukao, to ne znam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Bandić

Mesić kaže kako ne zna je li završilo njegovo prijateljstvo s Milanom Bandićem, jer se još nije sreo s njime nakon izbora. "A opet, iako sam smatrao da smo prijatelji, nikada mi nije rekao da će se kandidirati."

"Možda nije imao povjerenja u mene, ili nije bio siguran do zadnjeg trenutka hoće li krenuti u utrku. Preko zajedničkih prijatelja sam mu bio poručio da je taj izazov za njega prevelik i da se ne kandidira, no nekom je drugome više vjerovao nego meni", kazao je Mesić MadeIN-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo