Istražuju se uzroci zagađenja /

U vodu iz Zagorskog vodovoda iscurila nafta? 'Nema odgovora kako dugo pijemo zagađenu vodu'

Image
Foto: RTL

Javili su nam se i zabrinuti čitatelji koji napominju kako je uzrok zagađenja vode prevrnuti kamion čija je nafta iscurila u vode u Loboru

14.2.2019.
16:30
RTL
VOYO logo

Nastavno na jučerašnju obavijest o nekorištenju vode za ljudsku potrošnju, Zagorski je vodovod poslao novo priopćenje u kojem moli korisnike s područja grada Oroslavja i općine Veliko Trgovišće, da do sljedeće obavijesti ne koriste vodu za ljudsku potrošnju!

"Nastavno na prethodne obavijesti o nekorištenju vode za ljudsku potrošnju, Zagorski vodovod d.o.o. zaprimio je preporuku Stručnog provjerenstva za vodu namjenjenu ljudskoj potrošnji u kojoj stoji da je voda Zagorskog vodovoda d.o.o. na prethodno navedenim područjima zbog mirisa zdravstveno neispravna, ali da se MOŽE KORISTITI ZA PRANJE, TUŠIRANJE I KUHANJE", stoji u obavijesti na stranicama Zagorskog vodovoda d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javili su nam se i zabrinuti čitatelji koji napominju kako je uzrok zagađenja vode prevrnuti kamion čija je nafta iscurila u vode u Loboru. Ove informacije za sada nisu potvrđene.

"Voda iz Zagorskog voda nije za piće za više od 10.000 kućanstava zbog navodnog prevrtanja šumarskog kamiona koji je prevozio drva u Zoni 1 i istjecanja nafte u izvor vode u Loboru. Dakle, riječ je o štićenom prostore. Zabrinuti smo zbog čega još uvijek nema odgovora na pitanje što je šumarski kamion radio tamo i kako dugo već pijemo vodu koja nije za piće? Obrazloženje Zagorskog vodovoda je, ako voda ne smrdi slobodno se pije, pa radi se o djeci. Analizom je ustanovljeno da nje za piće", požalio se čitatelj Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministra situacija nije zabrinjavajuća

"Ne bih rekao da je situacija zabrinjavajuća. Bila je riječ o povećanoj koncentraciji ugljikovodika neugodna mirisa, pretpostavlja se da je negdje na potoku iznad Lobora došlo do onečišćenja. U ovom trenutku ne može se detektirati uzrok, a pretpostavlja se da je riječ o nafti ili nečem sličnom", rekao je jutros Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša.

U ovom trenutku ispiru se cijevi vodovodnog sustava, a nakon toga ponovno će se izvršiti analize i ocijeniti je li voda adekvatna za konzumaciju, kazao je Ćorić.

Podsjećamo, u srijedu je na stranicama Zagorskog vodovoda osvanula obavijest svim njihovim korisnicima o tome kako na području općina Lobor, Mače, Bedekovčina, Sv. Križ Začretje te grada Zaboka i Zlatara voda za ljudsku potrošnju ima neugodan miris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo