U VELIKOJ SU DILEMI, A BEZ NJIHOVIH GLASOVA NEMA POBJEDE: / Škorini simpatizeri imaju radikalan prijedlog za drugi krug

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dio Škorinih simpatizera smatra kako treba bojkotirati izbore tako da na glasačkom listiću nadopišu i zaokruže Škorino ime jer Milanovića i Grabar Kitarović smatraju identičnim kandidatima.

24.12.2019.
7:47
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nema neke velike filozofije, a ni matematike oko toga da će u drugom krugu predsjedničkih izbora, gdje se bore Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, prevagu donijeti birači Miroslava Škore. On je zapeo u prvom krugu, ali je dobio respektabilnih 460.000 glasova. Stoga Grabar Kitarović i Milanović moraju ciljati barem na dio njih.

Na društvenim mrežama već se povela borba za uvjeravanje Škorinih birača u to što bi im bilo najispravnije učiniti u drugom izbornom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA KOGA ĆE GLASATI ŠKORINI? /

Ne ovisi sve o kandidatima, pitanje je ne podnosi li desnica jednog čovjeka još više nego Milanovića

Image
ZA KOGA ĆE GLASATI ŠKORINI? /

Ne ovisi sve o kandidatima, pitanje je ne podnosi li desnica jednog čovjeka još više nego Milanovića

'Glas za Kolindu, glas je protiv Milanovića'

Jutarnji list piše kako se simpatizeri Grabar Kitarović boje da će Škorini birač iz prkosa glasati protiv Grabar-Kitarović ili da uopće neće izaći na izbore. Stoga ih pozivaju da glasaju za Grabar-Kitarović kako Milanović ne bi pobijedio, argumentirajući to da u tom slučaju ne bi glasali za nju već protiv njega.

Milanovićevi simpatizeri u grupama podrške na društvenim mrežama također su se osvrnuli na Škorine birače, koje pozivaju da glasaju za SDP-ovog kandidata ako doista žele promjene u Hrvatskoj. Oni nastavljaju svoj politički angažman, dijeleći nove internetske ankete o kandidatima i pozivajući sve članove da pronađu među svojim poznanicima one koji će sigurno glasati za Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio Škorinih birača predlaže bojkot izbora

Škorini, pak, simpatizeri iz neslužbenih grupa na društvenim mrežama izrazito su aktivni nakon prvog kruga izbora u raspravama oko sudjelovanja u drugom krugu izbora. Oko tog pitanja su se podijelili u dvije skupine simpatizera. Prva je, piše Jutarnji list, snažno povezana sa Škorom i smatra kako treba bojkotirati izbore, tako da izađu na birališta i nadopišu opciju 3, Miroslav Škoro, koju će onda zaokružiti, jer su za njih Milanović i Grabar-Kitarović identični kandidati.

Alternativno, predlažu da se čak izađe i glasa za Milanovića, jer bi prema njima njegova pobjeda ubrzala destabiliziranje HDZ-a, čime bi Škoro u konačnici imao uspješnije parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i pragmatičari među Škorinim simpatizerima koji tvrde da se u drugom krugu bira "manje od dva zla" pa predlažu da se ipak glasa za Grabar Kitarović, kako Milanović ne bi mogao pobijediti. Oni smatraju da pobjeda Grabar Kitarović osigurava sadašnje stanje, koje će Škoro moći lako ispraviti na parlamentarnim izborima. Svi skupa su, međutim, uvjereni kako su predsjednički izbori bili Škorin politički početak koji će biti nastavljen na parlamentarnim izborima.

I Kolakušićevi glasači u nedoumici, ali skloniji Milanoviću

Zanimljivo je kako će u drugom krugu postupiti oni koji su u prvom glasali za Mislava Kolakušića, a njih je oko 111 tisuća. Kod njegovih simpatizera iz neslužbenih grupa podrške trenutačno vlada kaos, piše Jutarnji list. Prisutne su mnoge svađe zbog malog broja glasova koje je Kolakušić dobio, unatoč tome što je imao veliki broj pratitelja, a mnogi simpatizeri optužuju sve članove grupa koji nisu glasali da su izdajnici. Kritika i napada nije pošteđen ni sam Kolakušić, naročito nakon što je objavio da neće sudjelovati na budućim parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju sudjelovanje u drugom krugu izbora, Kolakušićevi simpatizeri su veoma suprotstavljenih mišljenja. Dok jedni smatraju kako treba bojkotirati izbore, drugi kažu da bi trebali glasati za Milanovića, smatrajući kako on i SDP predstavljaju manje od dva zla.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo