U Večernjaku posla imala i policija

'Podnosimo prijavu zbog ometanja štrajka i onemogućavanja rada sindikata, a vjerojatno ćemo podnijeti i tužbu', izjavio je za Danas.

23.3.2011.
17:06
VOYO logo

Nakon što su štrajkaše Večernjeg lista u srijedu na ulazu dočekali kontrolni punktovi i zaštitari koje je postavila Uprava Styrije, uredovala je i policija. Naime smatrajući da im se krši njihovo pravo na štrajk, policiju su pozvali štrajkaši. Organi reda, kazao nam je povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu Anton Filić, napravili su uviđaj i uzeli njegovu i izjavu i predsjednika Uprave.

"Podnosimo prijavu za ometanje štrajka i onemogućavanje rada sindikata, a vjerojatno ćemo podnijeti i tužbu", kazao je Filić dodajući kako je u Večernjak pozvana i inspekcija rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to, dodaje, utjecalo i na ulazak radnika Vjesnika, koje su zaštitari također ispitivali na ulasku tko su i kamo idu.

"To je stvarno nekorektno. Ne znam kako je to prihvatila Uprava Vjesnika, ali kolege su u znak prosvjeda otvorile knjigu srama u koju se potpisuju i izražavaju svoje nezadovoljstvo", kaže Filić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, štrajkaši Večernjaka štrajkaju u jednoj prostoriji tvrtke i onemogućen im je pristup njihovim radnim mjestima.

Nakon što su prošli kroz kontrolne točke, zaposlenici Večernjeg lista koji štrajkaju smješteni su u jednu prostoriju koja nije opremljena računalima i telefonima, te iz koje nemaju pristup svojim radnim mjestima. Od njih ih dijeli kontrolna točka koju mogu proći samo ako potpišu da će raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajkaši najavljuju kako će štrajkati do ispunjenja svojih zahtjeva, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora. Za petak najavljuju i prosvjednu povorku od Hrvatskog novinarskog društva do Večernjeg lista. U njoj će im se pridružiti i brojne kolege iz drugih medija.

'Mi smo naprosto morali osigurati da se vodi evidencija tko sudjeluje u štrajku, a tko radi', izjavio je predsjednik Uprave Boris Trupčević odgovarajući na pitanje zašto su zaposlenike na ulazu u zgradu dočekali zaštitari koji su ih ispitivali štrajkaju li ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trupčević je za Hinu kazao kako je štrajkaškom odboru i svima koji sudjeluju u štrajku osigurana prostorija u kojoj mogu boraviti, a svima onima koji žele raditi da to mogu u normalnom okruženju i neometani.

'Štrajkaši su u prostoriji poslodavca i ne vidim u tome ništa sporno', rekao je Trupčević potvrđujući kako je policija bila i ističući da nije bilo veze za njezinim postupanjem. Na pitanje o najavi o podnošenju tužbe protiv poslodavca zbog nedonošenja kolektivnog ugovora, Trupčevića odgovorio je da će to moći komentirati kad se to dogodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto kasnije Uprava lista se oglasila i vezano uz poziv štrajkaša čitateljima da ih podrže i ne kupuju Večernji list.

"Pozivati čitatelje na bojkot proizvoda od kojeg u krajnjoj liniji i svi koji su se pridružili štrajku žive nije ni fer ni pošteno. Poziv na bojkot kupnje Večernjeg lista je akt destrukcije koji ugrožava prava onih koje štrajk navodno štiti te takvo neodgovorno ponašanje najoštrije osuđujemo", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103230016006 arti-201103220436006

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo