'U USPOREDBI S OSTALIMA, HRVATSKA TONE NA DNO EUROPE!' Ekonomisti otkrivaju prijeti li nam nova kriza: / 'Kao i da nemamo Vladu...'

Image
Foto: Dusko Marusic/Dubravka Petric/PIXSELL

Hrvatska raste samo kada se uspoređuje sama sa sobom, a zapravo tone na dno Europe u usporedbi s ostalima, tvrdi Ljubo Juričić

1.12.2019.
13:42
Dusko Marusic/Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

"Promjena u ekonomskoj politici nema zadnjih 15 godina. Hrvatska raste samo kad se uspoređuje sama sa sobom, a prema ostalima tone na dno Europe. Prirodna stopa rasta je 2,5 posto, jednako kao i da nemamo Vladu, a tako će biti više-manje i iduće godine", izjavio je ekonomist Ljubo Jurčić na predstavljanju godišnje publikacije Privrednog vjesnika Hrvatske gospodarske komore (HGK), piše Poslovni dnevnik.

Doduše, kada je u pitanju zdravlje ekonomije prognoze su optimistične, ali uz dozu opreza, budući da su izbori jedan od nepredvidivih faktora, uz globalna preslagivanja moći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iduća godina trebala bi biti slična kao ova, nešto povoljnija. Unatoč neizvjesnosti u okružju i Brexitu, ne bi trebalo biti energetskih udara što bi uz kombinaciju promjene plaća u javnom sektoru trebalo osigurati dinamiku rasta od oko 3%", rekao je savjetnik u Ekonomskom institutu Željko Lovrinčević na panel raspravi.

Nema straha od krize?

S obzirom na štrajk prosvjetara, upozorio je na izazov nastavka konsolidacije javnih financija. "Ulazimo u izbornu godinu, a tu je sve moguće", iako iz Ministarstva financija tvrde da je izglasani proračun za iduću godinu uravnotežen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji najbolji ekonomist prema HGK-u, Velimir Šonje ne boji se ponavljanja krize iz 2008. "Članica smo EU, idemo prema tečajnom mehanizmu, imamo različitu fiskalnu poziciju, kamatne stope i cijena nafte su bitno niže nego tada. Ako dođe do 'škripe', bit će to eventualno usporavanje."

Dodao je da za domaće gospodarstvo ne vidi posebnog benefita od skorog predsjedanja Vijećem EU-a jer je Hrvatska ionako "već vidljiva zbog turizma i sporta", piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo iskoristili potencijal turizma

Spomenuta je teza o potrebi mijenjanja strukture rasta i da se rentijerstvo u turizmu ostavi tamo gdje mu je mjesto, kako je rekao čelnik HGK Luka Burilović.

"Činjenica je da nedostaje ulaganja u sektore koji su jače uključeni u lance vrijednosti i u povećanje produktivnosti. Ali, ako govorimo o turizmu, naši hotelski lanci stvaraju 25.000 eura dodane vrijednosti po zaposlenom dok Francuska stvara 50.000 eura što je blizu industrijske produktivnosti, dakle nismo iskoristili potencijal turizma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo