U Uniju ne smijemo ući na koljenima!

'Poznato je da se nekoga cijeni po tome koliko sam do sebe drži.

22.3.2010.
16:06
VOYO logo

arti-201002160502006''Treba razgovarati s velikima s načelnih polazišta, a nikad na koljenima, svjesni da smo tijekom povijesti dali ne samo značajan obol europskoj znanosti i kulturi nego i obrani europske civilizacije od stranih osvajača'', poručili su hrvatski biskupi.

Nadbiskup Marin Srakić odbacio je tezu da su biskupi euroskeptici, ustvrdivši da ''u Europi nisu stranci, te da nisu bez osobne iskaznice i osobne prtljage''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od hrvatskih političara očekuju da jasno definiraju i brane nacionalne interese i integritet zemlje, a od političkih stranaka da će razlikovati stranačke od opće nacionalnih interesa.

''Očuvanje baštine, jezika, običaja, povijesne istine, prirodnih i drugih bogatstava, odnosno svega što čini naš narodni identitet, ne smije u vremenu sveopće globalizacije biti prepušteno slučaju, niti samo brizi nekih, nego zahtijeva plansko i ciljano djelovanje, u koje će biti uključeni svi članovi našeg društva i naroda, od pojedinaca do najviših predstavnika kulturnoga, prosvjetnoga, gospodarskoga i političkoga života'', kažu biskupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi konstatiraju kako se u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj promiče neka čudna i bolesna mržnja na samu sebe.

''Dok se s puno razumijevanja pokušava otvoriti vrijednostima izvana, istodobno se ostavlja dojam kao da se omalovažava vlastite. Od vlastite se povijesti ističe samo ono što je vrijedno žaljenja, a ne ono što je veliko i čisto. Multikulturalnost, koju se strastveno i trajno podupire, pokatkad je iznad svega napuštanje i poricanje onoga što je vlastito, bijeg od vlastitih vrjednota. No istinska multikulturalnost ne može opstati bez zajedničkih nepromjenjivih veličina, bez orijentacijskih točaka koje polaze od vlastitih vrijednosti'', poručili su biskupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002160083006Oni poseban naglasak stavljaju na zaštitu braka i obitelji (dakle, protiv homoseksualnih 'bračnih zajednica'), nedjelje kao ''dana posvećena čovjeku, obiteljskom zajedništvu, njegovanju obiteljskih i prijateljskih veza, razonodi i odmoru, kulturnom i duhovnom uzdizanju'' i protiv su uklanjanja vjerskih obilježja iz javnoga života, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201001220503006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo