Ova bakterija, koja može biti opasna za ljude čiji je imunološki sustav oslabljen, otkrivena je u mesu zahvaljjući analizi hrane koja je provedena u suradnji dnevnog lista Dagens Nyheter i švedskog državnog veterinarskog instituta.
Testirano je 20 paketa svinjetine njemačkog podrijetla i 20 paketa svinjetine danskog podrijetla, koji su uzeti s polica više trgovina na području Stockholma. Rezultati su pokazali prisutnost MRSA bakterije kod kod četiri uzorka danske svinjetine, te jednog uzorka njemačke bakterije.
"Samo je pitanje vremena kada će se svinje na farmama u Švedskoj inficirati bakterijom, a ne postoji nikakav plan djelovanja", kazao je Björn Bengtsson iz švedskog veterinarskog instituta.
Mala vjerojatnost ljudi zaraze preko mesa
Prisutnost MRSA bakterije nije uobičajena kod svinja.
"Vrlo je mala vjerojatnost da će se ljudi zaraziti preko mesa, ali nije niti malo ugodno saznanje da postoje otporne bakterije u hrani koju kupujemo", kazao je Olov Aspevall, glavni liječnik švedske Agencije za javno zdravstvo.
Švedska ima stroga pravila kada je u pitanju uvoz živih životinja, ali i njihova liječenja. Bolesne životinje se na farmama moraju tretirati posebno, a ne, kao što je to slučaj u većini zemalja, antibiotici se ne daju i zdravim i bolesnim životinjama.
MRSA je bakterija koja se uglavnom nalazi u bolnicama, a može se vrlo rijetko otkriti kod osoba koje su nedavno boravile u bolnici ili žive u staračkim domovima.
Najčešći način prijenosa bakterije je putem kontaminiranih ruku, pribora ili tkanina. MRSA se ne prenosi zrakom, ali je obavezno nošenje maske za nos i usta ukoliko se dolazi u doticaj s osobama kojima su inficirani dišni organi.
Ova bakterija kod bolesnih osoba može izazvati trovanje krvi (septikemiju), a u iznimnim slučajevima i smrt.