U STOŽERU HDZ-A OTKRILO SE ONO ŠTO - SILNO ŽELE SAKRITI: / 'Nije dobro. Atmosfera nam je gubitnička, a znamo i tko je kriv...'

Image

Na prvi pogled, pobjeda njihove kandidatkinje u drugom krugu je sigurna, no koliki je ovo poraz Kolinde Grabar Kitarović i koliko strepe od parlamentarnih izbora najbolje je pokazala atmosfera

23.12.2019.
8:52
VOYO logo

"Čestitam svojim, neću reći protukandidatima, nego sukandidatima i glasačima koji su mi omogućili ulazak u ovaj drugi krug na putu do konačne pobjede. Ovo je bila bitka, kako bi neki rekli, desetero na jednoga, odnosno desetero na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svojem političkom spektru za razliku od Milanovića. Ali sad se svi moramo skupiti i idemo u pobjedu", poručila je sinoć u 22.30 sati Kolinda Grabar-Kitarović.

Već i samo po korištenju pojma sukandidat očito je kako je počelo snubljenje birača koji su glasovali za Miroslava Škoru, ali otkriva i nervozu u redovima HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LAJNA GORI NAKON KOLINDINOG GOVORA: /

'Poslije ovakvih govora se gase svjetla u kafani. Što si popio, popio si'

Image
LAJNA GORI NAKON KOLINDINOG GOVORA: /

'Poslije ovakvih govora se gase svjetla u kafani. Što si popio, popio si'

'Nadam se da će HDZ shvatiti poruku'

Image

A koliko god to pokušavali sakriti iza poletnih domoljubnih pjesama, usiljenih osmijeha te poruka optimizma kako je na ovim izborima pobijedila desna opcija, atmosfera u stožeru jasno je pokazala da je HDZ na ovim izborima doživio poraz.

"Nije dobro. Nadam se da će HDZ shvatiti poruku. Kako je moguće da je kandidat bez stranačke podrške ostvario toliko dobar rezultat? To je ozbiljan rezultat koji je ostvario Škoro, posebno nakon onakvog nastupa na sučeljavanju. Sad treba čuti što će Škoro najaviti u svom govoru, hoće li reći da osniva svoju stranku, pokreće političku platformu ili snima novi album", rekao je jedan HDZ-ovac za Jutarnji. A Škoro je upravo i najavio ono od čega je ovaj HDZ-ovac, ali i cijela stranka strahuje – izlazi na parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Atmosfera je gubitnička, to nismo smjeli dopustiti'

Image

I atmosfera u stožeru odražavala je potop. Sve do 21 sat u dvorani je bilo više predstavnika medija nego HDZ-ovaca, a premijer Andrej Plenković i članovi Predsjedništva rezultate su čekali u posebnoj prostoriji na katu.

"Znate kako ljudi ne vole ući u dvoranu dok tu nisu članovi Predsjedništva, uvijek se okupljaju oko vodstva", rekao je jedan izvor iz vrha stranke. Drugi nisu baš bili zadovoljni raspoloženjem u dvorani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Atmosfera je gubitnička, nismo to smjeli dopustiti. Premalo je ljudi, sve je nekako otužno", komentirao je jedan član HDZ-a. HDZ-ovci su uglavnom gledali u svoje mobitele, stalno provjeravajući rezultate koje je puštalo Državno izborno povjerenstvo, analizirajući razliku između Škore i Grabar-Kitarović. Odahnuli su tek oko 21 sat, kad je postalo jasno da Grabar-Kitarović ipak ulazi u drugi krug. "Gdje su ona vremena iz 90-ih, kad smo u subotu već znali rezultate", našalio se jedan dugogodišnji HDZ-ovac.

Iako nitko to ne želi reći javno, jasno je koga krive za ovaj, realno, porazan rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenković je kriv za ovaj rezultat, Kolinda je kolateralna žrtva", komentirao je jedan član stranke.

Matematika nije nimalo jednostavna

"Sad treba sve učiniti da ujedinimo desno biračko tijelo, koje se nakon europskih izbora, zapravo, podijelilo. Otad imamo otvoren desni bok, a moguće ga je zatvoriti - upravo je Grabar-Kitarović ta koja treba raditi na tome. Ne smije se ići u konfrontaciju s biračima Miroslava Škore, a to smo već otprije trebali primjenjivati", komentirao je jedan od HDZ-ovaca iz vrha stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su, s pravom, uvjereni u pobjedu na drugom krugu jer se nadaju kako će desni glasači podržati aktualnu predsjednicu, no ima i onih koji upozoravaju da se ne mogu tek tako pribrojiti Škorini glasovi.

"Neki neće izaći na birališta, a neki će možda i namjerno sabotirati drugi krug", zaključio je jedan HDZ-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo