Čin dobre volje / U Splitu 'vrije' zbog gostovanja reprezentacije na Poljudu: Gradski vijećnici od HNS-a traže ispriku

Većina splitskih vijećnika je za utakmicu reprezentacije, ali ne dok se neke stvari ne razriješe

19.6.2019.
19:13
VOYO logo

Burno je bilo u splitskoj Banovini, satima je trajalo vijećanje oko toga hoće li se utakmica Hrvatske i Mađarske odigrati u Splitu.

Nema sumnje da bi reprezentacija napunila Poljud, ali Hajduk je jasno poručio da neće sudjelovati u organizaciji u trenutačnim okolnostima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski gradonačelnik također može dati suglasnost za utakmicu, no on je dogovor o tome prepustio gradskim vijećnicima.

"Gradsko vijeće daje prijedlog gradonačelniku i Hajduku da se krene u razgovore i nadam se da će se do ponedjeljka definirati igra li se utakmica u Splitu ili ne", rekao je HDZ-ov vijećnik Domagoj Maroević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavu o igranju reprezenatcije na Poljudu ipak nisu prihvatili svi vijećnici, a među njima je i SDP-ovac Goran Kotur.

"Ne prihvaćamo ovakvu izjavu, jedino možemo eventualno razgovarati ako se pristane na to da se zatraži od Šukera i HNS-a da se ispričaju za ono što su napravili Hajduku, Splitu i hrvatskom nogometu", kazao je Kotur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je stav Torcide jasan i usmjeren prije svega protiv HNS-a, braniteljske udruge, s druge strane, očekuju reprezenatciju u Splitu bez pogovora.

"Možda je ova reakcija Tordice preoštra, ali mislim da su u pravu što traže da se prvo razjasne odnosi. To bi bio prirodni slijed, ovako je oktroirano odozgo, evo mi dolazimo kao što ranije nismo dolazili ili kao što smo vas do sada ignorirali", poručio je Maks iz Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov sugrađanin Milan vjeruje da će, ako do utakmice dođe, stadion biti pun: "Sad ima malo tenzija, ali mislim da bi, ako reprezenatcija dođe,bio pun stadion i da bi se zdušno navijalo".

Većina vijećnika je za utakmicu, ali ne dok se neke stvari ne razriješe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da smo za to da reprezantcija igra u Splitu, trebala je i davno prije, ali poznati su razlozi zašto do toga nije došlo. Apsolutno smo za dekriminalizaciju sporta", poručila je vijećnica stranke Pametno Marijana Puljak.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv reprezentacije ništa nema ni Mostov Ante Čikotić.

"Ali način na koji se sve ovo odvija je klasično politiziranje i za početak smatram da trebamo poštivati zakone, Zakon o sportu, i očistiti politiku iz nogometa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako splitski vijećnici očekuju da u ponedjeljak čelnici HNS-a, Hajduka i Grada Splita razgovorom dođu do rješenja, HNS je već kao drugu opciju izvukao riječku Rujevicu.

Čekao je Split dugo reprezentaciju, možda će morati još malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se očitovali priopćenjem

O održavanju utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u Splitu gradski vijećnici na kraju su poslali službenu izjavu, a nju prenosimo u cijelosti:

"Gradsko vijeće Grada Splita želi dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u naš grad i odigravanje službene kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Mađarske na Gradskom stadionu Poljud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradsko vijeće Grada Splita traži od Hrvatskog nogometnog saveza korjenitu promjenu dosadašnjeg odnosa vodstva Hrvatskog nogometnog saveza prema Gradu Splitu i Hrvatskom nogometnom klubu Hajduk, koji se najbolje ogleda u činjenici što je hrvatska nogometna vrsta u službenim utakmicama u Splitu gostovala svega dva puta u posljednjih 20 godina, od čega jednom bez publike.

Zbog dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema našem gradu i klubu potrebna je isprika Hrvatskog nogometnog saveza, kao čin dobre volje i korak prema ozdravljenju hrvatskog nogometa i jačanju zajedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U interesu hrvatskog nogometa tražimo od Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk žuran dogovor na zajedničkom sastanku, uz nazočnost predstavnika Grada Splita, a sve u svezi postizanja rješavanja brojnih devijacija i nagomilanih problema koji duže vrijeme opterećuju hrvatski nogomet, kao i zajedničkog dogovora vezano za organizaciju željenog nogometnog susreta u našem Gradu Splitu."

Gjurković: 'Nećemo dozvoliti podjele u Splitu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju u Splitu za RTL Danas komentirao je vijećnik Hrvatske narodne stranke Srđan Gjurković.​

"Izjave koje su krenule iz Saveza dovele su do određenih podjela u Splitu. Svi su za to da reprezentacija igra u Splitu, no ovo što je Savez napravio s jednostranom odlukom, nije obavijestio ni Grad ni Hajduk, a prije dva mjeseca se razgovaralo i dogovaralo... čelnici koji to nisu dozvolili. Oni su nama ukrali nogomet, a sad pokušavaju raditi dodatne podjele, što mi naravno ne želimo", rekao je Gjurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da podržavaju sve što Hajduk traže te da od Saveza traže isprike za sve ono što se događalo.

"Tražimo aktivno i transparentno rješavanje problema u Savezu, odnosno ono što Hajduk traži. Gradsko vijeće ne donose odluke o tome što će se i kako igrati, to su odluke gradonačelnika i Hajduka. No nakon podjela  koje su nam podvalili mi želimo pokazati da stojimo iza Hajduka", kazao je Gjurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da Hajduk nikad nije bio protiv reprezentacije, već je samo za uređen i pošten nogomet: "To je ono bitno i to je ono ključni. Svi su za to da reprezentacija igra u Splitu. Za to smo da se uđe u razgovore, razgovara i napravi spuštanje tenzija. Nećemo dopuštati podjele u Splitu".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo