NEDOVOLJNO PODRŠKE / U sjenu Mostove referendumske inicijative pala je ona Suverenista: Provjerili smo gdje su potpisi za 'zaštitu hrvatske kune'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa', glasilo je pitanje

27.12.2021.
14:03
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

I dok premijer Andrej Plenković najavljuje promjenu Zakona o referendumu, a Mostovci se još uvijek vesele jer su, kako su istaknuli, skupili dovoljan broj potpisa za referendum o COVID potvrdama, provjerili smo gdje su završili potpisi za referendum prikupljani nešto prije ovog o potvrdama. Riječ je dakako o naporima Hrvatskih suverenista koji su pokrenuli inicijativu "Zaštitimo hrvatsku kunu". Ista pak nije dobila dovoljno potpisa. 

Kako nam sada govori Agencija za zaštitu osobnih podataka, provodi se nadležno nadzorno postupanje u odnosu na obradu osobnih podataka unutar referendumske inicijative "Zaštitimo hrvatsku kunu" te s obzirom da postupanje još nije završeno, nisu u mogućnosti iznositi detaljnije pojedinosti sve do okončanja postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, iz preliminarno utvrđenih činjenica proizlazi da su potpisne liste unutar referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu' uništene. Agencija nastavlja rad na utvrđenju i provjeri svih relevantnih činjenica koje se odnose na obradu i zaštitu osobnih podataka građana", dodaju pa zaključuju kako u važećem Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave nije propisan rok čuvanja potpisnih lista koje sadržavaju osobne podatke birača odnosno rok u kojemu se isti moraju uništiti, ukoliko nije prikupljen dovoljan broj potpisa.

Image
NIŠTA OD REFERENDUMA /

Suverenistima propalo 'Zaštitimo hrvatsku kunu': Doznaje se da nisu skupili dovoljno potpisa za referendum protiv eura

Image
NIŠTA OD REFERENDUMA /

Suverenistima propalo 'Zaštitimo hrvatsku kunu': Doznaje se da nisu skupili dovoljno potpisa za referendum protiv eura

"Stoga, u primjeni su odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka koje propisuju da se osobni podaci čuvaju u obliku koji omogućuje identifikaciju ispitanika samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhe radi kojih se osobni podaci obrađuju, odnosno u konkretnom slučaju onoliko dugo koliko je nužno da se po okončanju postupka utvrdi broj i pravovaljanost potpisa birača. Ujedno ukazujemo i na odredbe točke f) predmetnog stavka koje propisuju da osobni podaci moraju biti obrađivani (uključivo prikupljanje, pohrana, uništenje…) na način kojim se osigurava odgovarajuća sigurnost osobnih podataka, uključujući zaštitu od neovlaštene ili nezakonite obrade te od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja primjenom odgovarajućih tehničkih ili organizacijskih mjera", zaključili su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo