VRIJEDNA INVESTICIJA / U Sisku buše park Franje Tuđmana, što bi se i vlastima građanima moglo višestruko isplatiti

Image

U Sisku su u tijeku ispitivanja o geotermalnom potencijalu, vrijedna 256 tisuća eura

15.2.2023.
17:11
VOYO logo

 U Sisku su u tijeku ispitivanja o geotermalnom potencijalu, vrijedna 256 tisuća eura, koja bi trebala pokazati mogu li se geotermalnom energijom grijati javne zgrade i tako smanjiti troškovi grijanja, potrošnja fosilnih goriva i emisija CO2.

U sklopu projekta Tehničke dokumentacije za direktno iskorištavanje geotermalne energije na sisačkom području, na Trgu Franje Tuđmana u Sisku u tijeku je ispitivanje bušotine Siter-1. Radovi, koje izvodi Geoda Consulting d.o.o. iz Zagreba, trajat će do kraja veljače ove godine, a vrijedni su 256 tisuća eura. Projekt provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a partner na projektu je sisački Komunalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bušotina ispitivana prije 35 godina

Bušotinu, koja je prvi put ispitivana prije 35 godina, u srijedu je obišla sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima. Kako ju je obavijestila voditeljica radova, geologinja i geofizičarka Željka Slađanin, kroz studiju geotermalnog potencijala utvrdit će se je li isplativa faza eksploatacije, što bi bio početak korištenja geotermalne energije u gradu. Rekla je da se trenutačno radi "na istraživanju kondicije bušotine, odnosno termalne vode, koja je bila temperature 52 stupnja sa 17 litara u sekundi". 

Da se o geotermalnom potencijalu u Sisku govori već desetljećima, podsjetila je gradonačelnica Ikić Baniček, koja je istaknula kako je za daljnja istraživanja bilo nužno promijeniti zakonodavni okvir da bi Komunalac dobio koncesiju za eksploataciju bušotine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako to potvrde temperatura i protok vode na bušotini, počet će komercijalna eksploatacija za veće potrošače u okruženju, ponajprije gradski bazen, gradsku tržnicu, dom umirovljenika, dječji vrtić i druge ustanove. 

Geotermalna voda otkrivena još 1925.

"Ako se potvrdi isplativost iskorištavanja, također ćemo koristiti bespovratna sredstva EU iz istog fonda. Drago mi je da smo ispoštovali rokove i iskoristili bespovratna sredstva", rekla je Ikić Baniček, ističući i druge gradske komunalne projekte koji se provode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, izvore geotermalne jodne vode na sisačkom području prvi je pronašao 1925. godine industrijalac Petar Teslić, koji je tražio naftu. Zbog njezina ljekovitog svojstva, vodom se koristio za kupke pa je 1932. godine izgradio Jodno lječilište, a vodu je i flaširao.

Nakon Drugoga svjetskog rata, bez obzira na mnoge najave, geotermalna voda nije korištena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo