U RIJECI UHIĆEN VLASNIK POPULARNE FILMOVITE: / Krao susjedi internet i na filmovima i serijama zaradio 600 tisuća kuna

Image
Foto: Thinkstock, Facebook
1.11.2016.
12:25
Thinkstock, Facebook
VOYO logo

Riječ je o vlasniku stranice, 31-godišnjem Mateju Kalanju iz Rijeke. Na Filmoviti je ilegalno distribuirao filmove i serije u vrijednosti od 3,9 milijuna kuna. S njim je zaradu dijelila i skrivala je njegova partnerica koju je policija također uhitila.

Krao susjedi internet pa zaradio 600 tisuća kuna

Protiv njih je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo istragu kojom je utvrđeno da su od početka 2014. godine ilegalno emitirali 1251 film, a zanimljivo je da je sve to učinio putem ukradene internetske veze - od susjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarca sumnjiče da je od početka 2014. suprotno odredbama Zakona o autorskom pravu i Zakona o audiovizualnim djelatnostima te bez odobrenja autora ili nositelja autorskog prava, na internet stavio filmove s titlovima svrstane u različite kategorije. To je učinio nakon što je kao administrator prodavao oglasni prostor na jednoj internetskoj stranici i oglašavao je na društvenoj mreži Facebook iako nije registriran za tu djelatnost. Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičenici, kako bi skrili podrijetlo novca koji je uplaćivan na njihove račune, obavljali gotovinske uplate i prenosili novac na druge račune, a djelomično ga i trošili.

Na Facebooku pisao kako izbjeći tužbe

Prije samo mjesec dana, optuženi je na Facebook stranici Filmovite objavio status u kojem je izdao detaljne upute korisnicima kako na Filmoviti i dalje mogu gledati filmove, kako im se ne bi dogodile kazne i tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv 31-godišnjaka je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, dok je djevojka puštena da se u nastavku istrage brani sa slobode. Stranica Filmovita i dalje je dostupna, iako je njen vlasnik uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike