veliki je petak /

U ribarnicama jutros tradicionalno gužva, dagnje po 20, srdela po 30 kn. U Zadru sve planulo do 10 sati: 'Ovo je jedna od bolji godina'

Zadarski prodavači u ribarnici kažu da su cijene iste kao lani, ali Zagrepčanin Antun primjećuje da je riba skupa za umirovljenike

15.4.2022.
21:10
VOYO logo

Gužva na ribarnici tradicionalno je najveća na Veliki petak. Dan kada većina obitelji na meniju ima ribu. 

Ivanka Marčev iz Zadra, kaže nam: "Kupila sam mole, zaleđene škampe, dagnje i bakalar. To je sve za danas jer svak' jede svoje." Jelena Bašić, također iz Zadra, otkrila nam je svoj ručak: "Brancin i orada. Frigati, krumpir salata - i to je to!" Tomislav Bašić i inače je često na zadarskoj ribarnici, utorkom i petkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene ribe i školjaka kreću od 20 kuna za dagnje i 30 kuna za srdelu. 

Razgovarali smo s Perom Pedisić, trgovcem iz Zadra, koji nam je otkrio cijene: "Hobotnice su 120, sipe 100 kuna, kozice 70 kuna. Bolja riba, kovači 250, škampi 250, moli od koće 70, od parangala 100..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE /

Zbog divljanja cijena nadolazeći blagdani će nas skupo koštati: 'Ove godine se ništa ne prodaje za razliku od prije'

Image
RTL DOSJE /

Zbog divljanja cijena nadolazeći blagdani će nas skupo koštati: 'Ove godine se ništa ne prodaje za razliku od prije'

Izbor ribe češće ovisi od dubljini džepa, nego o ukusu. 

Antun Medvedović iz Zagreba komentirao je: "Nekako mi se čini da je riba skupa za ovaj niži sloj, mislim ne niži sloj nego niže mirovine. Mislim da je to jako teško..."

Na ribarnicu uvijek treba doći rano, danas je to pogotovo trebalo. Osim srdele, cijene ribe na zadarskoj ribarnici nisu značajnije rasle u odnosu na prošlu godinu, pa je ribarnica jutros bila puna. Još i prije 10 ujutro, riba je na zadarskoj tržnici već bila rasprodana.

Trgovkinja ribom iz Zadra, Sandra Miočić, to je i potvrdila: "Mogu reći iskreno - jedna od boljih godina po prodaji. Što da vam kažem, ja uvijek govorim - naši ljudi žive za ovakve dane, ne žale se. Znači, najbolje ide riba za peći - brancin, orada, srdele. I tako sve po malo, mi smo zadovoljni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đir po ribarnici napravili su i oni koji nisu s mora, ali osim riječne, vole i morsku ribu. 

Nikolina Borović iz Slavonskog Broda otkrila je: "Danas sam na ručku, jede se bakalar tradicionalno u Zadru, ali kupujem ribu za svoje, za idući tjedan. Uzela sam oslić."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo i s Katarinom iz Ukrajine: "Evo sad, kad smo došli kod vas, kupujemo ribu pred blagdan."

Ribu treba znati izabrati, a nakon toga je dobro i pripremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo