U RALJAMA SIROMAŠTVA: / 'Probudiš se jedno jutro i shvatiš da si došao do zida, a jučer si imao sve'

Image

"Mali je korak između vašeg i mog statusa.

10.3.2016.
21:33
VOYO logo

"Krenulo je kad je suprug otišao u prijevremenu mirovinu, a bolest ušla u kuću, dijabetes, psihička bolest, druge zdravstvene tegobe... Da bi mi djeca završila fakultet, dizala sam dodatne kredite, a oni ni nakon diplome ne mogu naći stalan posao. Došla je briga za starije, nemoćne članove obitelji i tako redom", objašnjava u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

'Kredit za kreditom, pa ovrhe...'

"Prvo smo prodali zlato, pa kompjutor i tehniku odveli u zalagaonicu, dizali kredit za kreditom za vraćanje dugova, a onda je došla ovrha na kuću, na struju, vodu, auto... Sada kada oduzmete sva dugovanja, ostane nam jedva 800 kuna od moje plaćice. Zato me danas Caritas oblači i hrani, briše mi suze. Zato kupujem od tog bona jeftinu piletinu, parizer, krumpir i ulje na akciji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad nemate ništa, ostaje ljudskost'

A.M. je jedna od korisnica Caritasovih usluga, od njih dobiva besplatnu odjeću i obuću, bon za hranu u vrijednosti od 400 kuna, te jednokratnu pomoć.

"U pučku kuhinju ne možemo zbog posebnog režima prehrane zbog bolesti, a ja sanjam vrt u kojem bih zasadila svoje povrće. Ne sramim se ničega, niti siromaštva jer me drži vjera u Boga i dobre ljude koje srećem ovdje u Caritasu. Kad nemate ništa materijalno, najvažnija vam je ljudskost. Kad ostanete bez novca, ne postojite ni za koga, a raskol se počne događati u kući, u braku, u odnosima s najbližima", priča svoju potresnu životnu priču Splićanka čiji se život preokrenuo u sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30 posto više zahtjeva Caritasu

Image

No, nije jedina. Sve je više onih čije je života kriza uništila. Čak je 30 posto više zahtjeva za razne oblike socijalne pomoći, kako tvrde iz splitskog nadbiskupijskog Caritasa. "Imamo otvorenih oko 800 kartona na deset programa, a ako računate da iza svakog kartona stoji jedna obitelj s prosječno dvoje djece, onda te brojke znatno rastu.

Teško je izdvojiti koja je sada najugroženija kategorija pučanstva, ali najčešće nam dolaze obitelji s malom djecom u kojima je oboje supruga ostalo bez posla", rekao je profesor Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i onih koji iskorištavaju Caritas

Jerončić kaže da je veliki val ljudi potonuo u ralje siromaštva nakon otpuštanja u Dalmacijavinu. "Mnogi danas teško žive, a najviše muku muče s plaćanjem režija i podstanarstva. Splitski Caritas pruža desetak različitih oblika pomoći poput bonova za hranu, stipendija, podjele obuće i odjeće, blagovališta, povremenih pomoći...

Odlično funkcionira dječji Caritas kojim se koristi oko 300 obitelji s malom djecom. S druge strane, imamo i loša iskustva s pojedincima koji dolaze po pomoć skupim autima, preprodaju drva za ogrjev i odjeću koju preuzmu prije donacije. Takve brzo otkrijemo," kaže ravnatelj Jerončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSTOJI RJESENJE! /

Siromastvo se moze istrijebiti, ali neki se svom silom bore protiv toga

Image
POSTOJI RJESENJE! /

Siromastvo se moze istrijebiti, ali neki se svom silom bore protiv toga

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo