Epidemiološka bomba /

U Puli pronađen leš starice: Svi ostaci nisu uklonjeni, stanari se žale na nesnosan smrad

Image
Foto: iPress

Iz stana i dalje dopire smrad, a insekti se iz stana šire po cijeloj zgradi

25.8.2018.
20:20
iPress
VOYO logo

Gotovo dva tjedna stanari zgrade s jedanaest stanova na adresi Castropola 28 u pulskoj starogradskoj jezgri žive u teškim uvjetima smrada i najezde kukaca, strahujući za svoje zdravlje, a rješenje problema ne nazire se u bespućima zakonskih i administrativnih prepreka, piše iPress.

Još 15. kolovoza stanari su pozvali policiju zbog širenja neizdrživog smrada iz stana jedne starije gospođe. Po ulasku vatrogasaca, policije i mrtvozornika u stan, utvrđeno je da je stanarka Branka P. preminula te da je njeno mrtvo tijelo do tog dana u stanu bilo od 7 do 10 dana. Tijelo je odvezeno, ali kako je proces raspadanja već uznapredovao nije bilo moguće pokupiti i ukloniti sve posmrtne ostatke. Sada ti ostaci, navode stanari, s obzirom na visoke temperature i činjenicu da je stanarka nagomilala veliku količinu raznih stvari i smeća, toliko smrde da čine život u zgradi gotovo nemogućim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Služba za epidemiologiju, Odjel DDD, je u dva navrata, 18. i 20. kolovoza, proveo protuepidemijsku dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, pri čemu su djelatnici Zavoda u stan ušli u pratnji policije, jer je stan zapečaćen.

Stanje se, međutim, nije znatnije poboljšalo, s obzirom na to da su na mjestu gdje se nalazilo truplo i dalje prisutni tragovi koji upućuju na intenzivno raspadanje zaostalih dijelova leša, a osim toga je nagomilana velika količina različitog otpada. Iz stana i dalje dopire smrad, a insekti se iz stana šire po cijeloj zgradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poziv stanara 22. kolovoza Zavod je napravio epidemiološki izvid kojim su potvrđeni ti navodi: iako nije bilo moguće ući u stan, smrad se osjetio u hodniku, a uočeni su uginuli žohari kao posljedica obavljene dezinsekcije. 

„Organsko onečišćenje i velika količina otpada podloga je za daljnje razmnožavanje insekata i glodavaca kao potencijalnih prijenosnika zaraznih bolesti, što predstavlja epidemiološki rizik. Preporuča se hitno očistiti stan, a nakon toga obaviti završnu dezinfekciju i dezinsekciju. Istovremeno bi trebalo hitno provesti dezinsekciju svih ostalih stanova u zgradi“, navodi se u Procjeni opasnosti iz zapuštenog stana od 23. kolovoza, koju potpisuje voditeljica Službe za epidemiologiju ZJZIŽ dr. Jasna Valić.

"Glavni problem, uz opasnosti koje prijete od nehigijenskih uvjeta i užasnog smrada, je taj da se trenutno ne pronalazi nasljednik stana gospođe Branke. Do trenutka dok se vlasnik ne pojavi ili stan ode u vlasništvo Grada Pule, mi stanari smo iscrpili sve opcije i, kako nam institucije koje smo zvali kažu, možemo samo čekati", kažu stanari, piše iPress. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo