U Primoštenu propušila djeca mlađa od 10 godina

Djeci je to poseban hit. Povodom Dana Primoštena, a uoči blagdana Gospe od Loreta, prime se cigarete i ne puštaju je dok mogu.

10.5.2012.
11:19
VOYO logo

Dan uoči blagdana Gospe od Loreta staro i mlado u Primoštenu primi se cigarete i fuma vjerujući da će dimom otjerati bolesti. Radi se o starom običaju koji datira još iz 1835. godine kada je mjestom harala kolera koja je prema pričama zaustavljena nošenjem slike Gospe od Loreta u procesiji kroz Primošten.

Ovo pušačko praznovjerje zadržalo se do dana današnjega, kada je i po zakonu zabranjeno prodavati duhanske proizvode maloljetnicima. No, umjesto kadulje danas se puše cigarete. U Primoštenu dan uoči blagdana za to nitko ne mari, a s posebnim zadovoljstvom zakon krše upravo djeca vjerojatno uživajući barem jedan dan u ulozi iz svijeta odraslih. Cigarete se prime čim je mogu držati u rukama, a u tome ih, sudeći prema fotografijama, nitko niti ne pokušava spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić niti jednu godinu do sada nije reagirala na ovaj neobičan običaj. Redakcija Danas.hr-a stoga je zatražila njezinu reakciju telefonski i putem e-maila, a odgovor još uvijek čekamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo