multikulturalizam / U ovu malenu županiju prošle se godine doselilo 1.123 stranca, a odselilo 1.195 Hrvata

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najmanja hrvatska županija sve se više pretvara u multikulturalnu meku za radnike iz Nepala

30.7.2022.
10:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Od 2015. do 2021. iz Hrvatske godišnje odlazi između 30 i 40 tisuća građana, ali je od 2018. godine počelo i značajnije useljavanje koje je u porastu.

U tim godinama u Hrvatsku je useljavalo između 26 i preko 37 tisuća stanovnika godišnje. Broj useljenih i iseljenih u Hrvatskoj se 2020. godine gotovo izjednačio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivi su podaci za Međimursku županiju, iz koje su se prošle godine doselila 1.123 strana državljana, dok se istovremeno odselilo 1.195 Međimuraca, pišu Međimurske novine.

Međimurje je tako doživjelo nagli skok u popularnosti među stranim radnicima, uzevši u obzir da se samo godinu dana ranije u Međimurje je doselilo 866 stranaca. Najzanimljiviji je podatak da većina stranaca dolazi iz Nepala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako više ne možemo zadovoljiti potrebe poslodavaca za radnicima, osobito kvalificiranom radnom snagom, oni su prisiljeni okrenuti se uvozu radne snage. Trenutno u Međimurju radi oko 2.000 stranaca, a najviše je Nepalaca", objasnio je za emeđimurje pročelnik čakovečkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo