PRVI U HRVATSKOJ / U ovom neobičnom vrtiću nema klasičnih igračaka: 'Mislim da se u šumi svatko osjeća dobro'

Slobodni odgoj u dodiru s prirodom popularan je u najrazvijenijim dijelovima svijeta

21.9.2019.
9:47
VOYO logo

U Puli je otvoren prvi hrvatski šumski vrtić - bez klasičnih igračaka i sa zaista posebnim igralištem. Slobodni odgoj u dodiru s prirodom popularan je u najrazvijenijim dijelovima svijeta poput Skandinavije, Njemačke i Japana, a mlada obitelj iz Pule dokazuje da su i Hrvati spremni na ovaj izazov. U vrtić je do sad upisano pet mališana, a uskoro će grupa narasti do maksimalnih 12.

U ovom pulskom vrtiću nema šarenih igračaka na kakve smo navikli. Djeca dane provode u šumi, penju se po stablima, a igračke sami stvaraju koristeći sve što im je na dohvat ruke. Ideju je pokrenula psihologinja i dadilja Francesca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su mi puno govorili da naš mentalitet nije tome dorastao i da to zapravo neće imati odjeka i da neće uspjeti", kazala je voditeljica šumskog vrtića  Francesca Miličević.

Uz zabavu djeca i uče

No ima roditelja koji su ideju objeručke prihvatili. "Mislim da se u šumi svatko osjeća dobro i prirodno. Krećem od sebe, kad ovdje dođem osjećam se super, a malim istraživačima je sigurno još bolje", kazala je majka Ana Užarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zabavu djeca i uče. Mali Mateo već poimence poznaje brojne vrste biljaka. "Evo je metvica", pokazao je svoje znanje Mateo. 

"Svaka šuma nudi nešto posebno i prekrasno. Sada se nalazimo u borovoj šumi koja je nevjerojatno zanimljiva. Iglice su nam baš izvor velike zabave", kaže Francesca Miličević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim kamione, ali super mi je u šumi"

Neka djeca šumu vole više od grada. "U šumi nema kamiona i tako toga svega. Volim kamione, ali super mi je u šumi. Volim biljke. Botaničar sam ja", kaže mali Maksim. 

"Nakon ovog šumskog vrtića kad dođe doma je vrlo kreativan, smiren, suradljiv", kazala je majka Ana Užarević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes roditelja je velik, no mnogi se boje potencijalnih opasnosti. "Znači u šumi postoje realne opasnosti. No, važno je reći da djeca koja odrastaju na ovako malo slobodniji način bez konstantnih ograničenja razviju neki unutarnji osjećaj vlastitih granica i oni znaju onda dokle smiju ići ili kako se visoko mogu popeti na stablo", kaže Miličević.

Iako vrtić ima opremljeni fiksni objekt kojeg propisuje zakon uskoro će izgraditi nekoliko šumskih kućica gdje će djeca boraviti veći dio dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo