otkazan advent /

U ovo doba godine Zagreb je obično pun stranaca, no sada su hosteli poluprazni: 'Upitno je kako dalje'

Trenutačno je u Hrvatskoj tek 6 tisuća stranih turista

2.12.2020.
9:30
VOYO logo

Hrvatski turizam u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio je bolje rezultate od mnogih konkurentskih zemalja na Mediteranu, no hoteli su u prosjeku bili puni samo 25 posto, zaključci su to s online konferencije više do stotinu turističkih djelatnika.

Tek nekoliko gostiju

U normalnim okolnostima, s prvim prosincem sobe u ovom hostelu u centru Zagreba već bi bile pune stranaca koji dolaze na zagrebački advent. Sada imaju tek nekoliko gostiju i to one koji su bukirali na dulji period.

''Zimski period je definitivno najgori period u godini, nekako nas je prije uvijek spašavao taj 12. mjesec kada je bio taj advent, kada bi ipak se nešto popunili, možda uspjeli nešto zaraditi da preživimo ta tri mjeseca, ali sada bez toga i bez lokalnih gostiju i bez stranaca koji dolaze tu na advent je upitno kako dalje'', izjavila je Tina Sarajlić, menadžerica hostela u Zagrebu.

Bar je sada otvoren samo za goste hostela. Ondje smo pronašli Amerikanca koji je pri povratku kući iz Afganistana završio u Zagrebu gdje je već tri mjeseca.

''Nisam toliko naivan da bih mislio kako ljudi ne znaju što se trenutačno događa u Americi odakle dolazim. Osjećam se ugodnije u Hrvatskoj. Vratit ću se uskoro kući, mogu se vratiti kući kada poželim, ali sada ne želim. Osjećam se nevjerojatno sigurno'', rekao je Ryan Clarke, gost iz Amerike.

Trenutačno je u Hrvatskoj tek 6 tisuća stranih turista. Najviše ih je u Zagrebu. U studenom je ostvareno 46 posto lanjskog prometa, no s novim mjerama, otkazanim adventom i zatvorenim granicama, prosinac ne izgleda obećavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIKAD MANJE GOSTIJU /

Splitski hostelijeri očajni: 'Znam samo jedno iz ove sezone - 'popušio sam''

Image
NIKAD MANJE GOSTIJU /

Splitski hostelijeri očajni: 'Znam samo jedno iz ove sezone - 'popušio sam''

Nada u državne potpore

''Što se tiče bookinga imamo, ali jako malo. To je gost, dva, eventualno, po jednu noć. Unaprijed rezervacija nema nego to ide dan za dan. Znači danas dobimo rezervaciju eventualno za sutra'', izjavila je Gordana Petrović, voditeljica hostela u Rijeci.

Turistički djelatnici nadaju se državnim potporama i u novoj godini jer goste ne očekuju tako skoro.

''Kad se oslobode putovanja na najvažnija emitivna tržišta krenuti intenzivno s marketinškim kampanjama gdje će biti naglasak na sigurnost i na upravo povoljnoj situaciji u Hrvatskoj kad se za to stvore uvjeti'', rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Očekivanja su da će sezona iduće godine krenuti s Uskrsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo