stanovnici u panici / U osječkom naselju Brijest pojavio se Azijski tigrasti komarac, prijenosnik opasnih bolesti

Potvrđena je vijest kako se u Osijeku pojavio Azijski tigrasti komarac. Ova je vrsta izuzetno izdržljiva jer trenutni pad temperatura ne smeta leglu, a opasni su jer mogu prenijeti čak 22 virusa, od kojih neki mogu biti smrtonosni

15.9.2015.
19:11
VOYO logo

Vijest o letećem napasniku brzo se proširila osječkim naseljem Brijestom. Upravo se tamo pojavio Azijski tigrasti komarac. Brižni Pejo Katić zna kako zaštititi svoje unuke.

"U ljekarni kupujemo sprejeve, kremice, koje razmažemo na na lice i vrat", rekao je Pejo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdu pojave krvopije našli smo pod mikroskopima Odjela za Biologiju.

 "Vrlo je agresivan, i aktivan 24 sata na dan i javno je zdravstveni problem jer je prjenosnik različitih bolesti", upozorila je Mirta Sudarić Bogojević s odjela za biologiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalno prenosi 22 virusa među kojima i onaj groznice Zapadnoga Nila koja je u susjednoj Srbiji odnijela i ljudske živote. Ipak, kod nas situacija nije toliko alarmantna.

"Komarci jesu vektori bolesti, međutim ako virus u okolišu nije prisutan komarac nije zaražen i ne može prenijeti", dodala je Bogojević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači da komarac prvo mora ubosti zaraženu osobu, a potom zdravu kako bi na nju prenio bolest. 

Ljeto je pri kraju i više nema rojeva komaraca u zraku, no opasnost su legla komaraca. A legla pak vole vodu stajaćicu. Takve ima u dvorištima, bunarima, vazama za cvijeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu pomoći i sami građani. Valja prazniti stajaće vode, održavati higijenu. Na Brijestu su toga svjesni. A ako se primijete legla, odmah se treba javiti Zavodu za javno zdravstvo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo