U NEDJELJU BI SE MOGLO DOGODITI NEŠTO NEZAPAMĆENO; Komunikacijski stručnjaci tvrde: / Problem je u broju novozaraženih

Image
Foto: Pixsell/Facebook

Komunikacijski stručnjaci Petar Tanta i Željko Riha smatraju da bi porast broja zaraženih od koronavirusa mogao prouzročiti rekordno nisku izlaznost na parlamentarne izbore

3.7.2020.
19:02
Pixsell/Facebook
VOYO logo

Kako je bilo i očekivano tijekom predizborne kampanje, najčešća je tema bila epidemija koronavirusa. S obzirom na specifične uvjete u kojima će se ovi parlamentarni izbori održati, komunikacijski stručnjaci Petar Tanta i Željko Riha su za N1 analizirali završnicu kampanje.

"HDZ je kao glavnu poruku koristio da nas je izvukao iz krize koja je nažalost i dalje u tijeku. Same poruke, bilo je međusobnih napada i podmetanja iako je kampanja bila dosta pozitivna, nije bilo kompletno izvlačenje prljavog veša", rekao je Riha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USTAVNI SUD ODLUČIO: /

Ne može se uskratiti biračko pravo osobama oboljelima od koronavirusa, to bi bilo protuustavno

Image
USTAVNI SUD ODLUČIO: /

Ne može se uskratiti biračko pravo osobama oboljelima od koronavirusa, to bi bilo protuustavno

Koronakriza kao izvor napada na HDZ

No, kroz političko propitivanje rada Nacionalnog stožera civilne zaštite, HDZ se našao pod optužbama da su prerano krenuli u kampanju. No, nije samo zbog toga HDZ napadan u jeku pandemije.

"Izbori su raspisani 5. srpnja, jer se u šestom mjesecu mislilo da smo nadvladali koronakrizu, HDZ je iz prvog vala na neki način izašao kao pobjednik. Koronakriza se vratila kao bumerang vezano za meč u Zadru, sve teme su pale u drugi plan, koronakriza je postala broj jedan u napadima prema vladajućoj stranci jer vidimo da smo se prerano počeli otvarati. Stožer nitko ne doživljava kao na proljeće", smatra Tanta i dodaje kako je i dalje potrebno transparentno komunicirati i imati povjerenja u Stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela priča je ispolitizirana. Ako sutra bude Stožera, to nije veliko kršenje izborne šutnje, a rješenje može biti da se u Stožeru ne obrate Beroš ili Božinović, nego neki zamjenik koji nije u političkoj funkciji, a mogu se oglasiti i priopćenjem", ustvrdio je Tanta.

Moguća rekordno niska izlaznost

Oba analitičara se slažu da bi porast broja novozaraženih osoba mogao itekako loše utjecati na izlaznost. "Naša izlaznost je i dalje dosta porazna, s ovim teretom, virusom, bit će puno teže i postojat će strah među građanima, posebno među starijom populacijom da uopće izađu. Ključno je da što više ljudi izađe na izbore pa čak i uz pandemiju koja nije stala. Neke će političke opcije imati problema jer je mobilizacija biračkog tijela najvažnija tijekom izbora", rekao je Riha, dok je Tanta zaključio da bi smo mogli imati rekordno nisku izlaznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo