moderna mogućnost liječenja / U našičkoj Općoj bolnici pušten u rad novi CT uređaj vrijedan tri milijuna kuna

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je nabava ovog uređaja bila nasušna potreba za bolnicu ovoga tipa, koja u današnje vrijeme ne može funkcionirati bez CT uređaja

30.10.2017.
13:33
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

U našičkoj Općoj bolnici u ponedjeljak je pušten u rad novi 64-slojni CT uređaj, vrijedan  tri milijuna kuna.

Novi CT uređaj omogućuje preglede s iznimno niskim dozama, bez utjecaja na kvalitetu slike, čime se poboljšava kvaliteta zdravstvene zaštite pacijenata. S obzirom da su se pacijenti na pretragu kompjuteriziranom tomografijom do sada morali upućivati u najbližu zdravstvenu ustanovu, osječki Klinički bolnički centar (KBC), u našičkoj bolnici očekuju da će novi uređaj smanjiti rizik dodatnih komplikacija teško oboljelih pacijenata za vrijeme prijevoza, pridonijeti financijskoj uštedi, te smanjiti liste  čekanja u susjednim bolničkim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je nabava ovog uređaja bila nasušna potreba za bolnicu ovoga tipa, koja u današnje vrijeme ne može funkcionirati bez CT uređaja. S druge strane to znači da 60-70 tisuća ljudi, koji gravitiraju ovoj bolnici, neće morati ići u Osijek na ovu pretragu, što je dvostruka korist, poručio je ministar Kujundžić.

Ravnatelj našičke Opće bolnice Hrvoje Šimić kazao je kako će novi CT uređaj pridonijeti modernim mogućnostima liječenja, ranog otkrivanja i dijagnosticiranja bolesti, dodavši kako su sredstva za nabavu osigurali Ministarstvo zdravstva, u iznosu od dva milijuna kuna, a ostatak Osječko-baranjska županija, kao osnivač bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je kako je ugovor o funkcionalnom objedinjavanju s osječkim KBC-om, potpisan u srpnju, osigurao puno kvalitetniju komunikaciju između pojedinih specijalističkih službi i brže djelovanje u hitnim stanjima, što je najbitnije za pacijente.

Rebalansom će se naći određena sredstva za isplatu dugova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimić ističe da u zadnjih desetak mjeseci nije bilo odlazaka liječnika i medicinskih sestara, niti ima najava odlazaka specijalizanata, što je iznimno bitno za našičku bolnicu.

Na novinarski upit o dugovima u zdravstvu i rebalansu državnog proračuna ministar zdravstva Milan Kujundžić podsjetio je da su dugovi u zdravstvu problem koji traje 25 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rebalansom će se pronaći određena sredstva, koja će se uplatiti u idućih mjesec ili dva, ali treba otvoriti dijalog kako trajno riješiti problem visokih standarda koje želimo u zdravstvenom sustavu, i novca kojeg imamo", rekao je Kujundžić istaknuvši kako je problem dugova u zdravstvu jedan od najvećih strateških izazova Hrvatske.

Na upit je li jedna od opcija povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, Kujundžić je odgovorio kako prvenstveno treba raditi na prevenciji, jer će zaustavljanjem štetnih čimbenika biti i manje bolesti, a sve druge opcije treba analizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povišenje cijene dopunskog osiguranja sada se ne razmatra, međutim, svi oblici kojima se može popraviti financijsko stanje dolaze u obzir, o čemu treba otvoreno razgovarati, poručio je Kujundžić.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo