U MINISTARSTVO STIGAO SKANDALOZAN ZAHTJEV: / Traži da se park-šuma Marjan pretvori u građevinsko zemljište

Image
Foto: pixsell

Viduka je povezan s vlasnicima zemljišta na Marjanu.

8.9.2019.
8:09
pixsell
VOYO logo

Magistar geodezije i geoinformatike Božidar Viduka zatražio je od Ministarstva zaštite okoliša da se pokrene postupak za brisanje park-šume Marjan iz Upisnika zaštićenih područja. Podnositelj smatra da su "politička tijela po osnovi splitskoga Generalnog urbanističkog plana i Provedbenog urbanističkog plana prenamijenila zemljište pod poljoprivrednom kulturom u građevinsko zemljište".

Image
SPLIĆANI DUBINSKI ZABRINUTI, MARJAN JE OSAKAĆEN: /

'Kad sam ušla u šumu došlo mi je da plačem, izgubio je dušu'

Image
SPLIĆANI DUBINSKI ZABRINUTI, MARJAN JE OSAKAĆEN: /

'Kad sam ušla u šumu došlo mi je da plačem, izgubio je dušu'

"Budući da ne smije biti diskriminacije kod vlasnika, znači da se i ostalih 108 hektara terena pod poljoprivrednom kulturom mora prenamijeniti u građevinsko zemljište", tvrdi Viduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brisanjem iz Upisnika zaštite južne padine Marjana pretvorile bi se u građevinsku zonu s obzirom na to da intenzivnija gradnja tamo nije moguća dok se to područje nalazi unutar granica park-šume. Po Zakonu o zaštiti prirode, u "park-šumi su dopušteni samo zahvati i djelatnosti koje ne narušavaju obilježja zbog kojih je proglašena", piše Slobodna Dalmacija.

Skandalozni istupi

Zanimljivo je i kako je Viduka povezan s vlasnicima zemljišta na Marjanu. Naime, Udruga "Merjan", koja okuplja vlasnike zemljišta i bespravne graditelje u obuhvatu park-šume, pozvala ga je da održi predavanje na tribini koju su organizirali još 2014. godine, gdje je Viduka osudio rušenje nezakonitih objekata i troškove legalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga "Merjan" isto je tako u travnju ove godine na svojoj Facebook stranici stavila objavu kojom vlasnike pozivaju da sa svojih parcela uklone stabla, a zanimljivo je je i to da je na portalu hop.com.hr napisao: "U Australiji i nekim Američkim državama može se ubiti kao zeca onog tko ometa privatni posjed".

"Stoga, onima koji uvredljivim objavama zagovaraju upis pravnog režima na Marjanske parcele, ili ne vladaju materijom, osobno preporučujem da im je bolje da si ne kompliciraju život jer je život kratak i ne bi ga trebalo izgubiti prerano", zbog čega je zaradio kaznenu prijavu radi prijetnji smrću članovima Društva 'Marjan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo