SVAKA ČAST! / U Rijeci prvi put operirali i popravili greške srčanog zaliska bez kirurškog noža: 'Pacijenti su dobro!'

Image
Foto: Kliničko bolnički centar Rijeka

Riječ je o metodi koja je minimalno invazivna te je dobra za sve one za koje bi operacija bila rizična. Nakon njega se pacijent, navode u KBC-u, brzo oporavlja i vraća normalnom životu

27.10.2023.
15:03
Kliničko bolnički centar Rijeka
VOYO logo

Liječnici u Kliničko bolničkom centru Rijeka prvi su puta u Hrvatskoj uspješno 'operirali' i popravili greške srčanog zaliska kod tri pacijenta, a da nisu uzeli kirurški nož u ruke.

O velikom uspjehu izvijestili su iz KBC-a i naveli da su zahvate izveli u srijedu i četvrtak, da su u sva tri slučaja primijetili jednu od najinovativnijih metoda u intervencijskoj kardiologije i to ugradnju kopči "PASCAL" koje priljubljuju rubove listića zaliska. Time su ovu metodu prvi put primijenili u Hrvatskoj. Pacijenti su dobro te se planira da u bolnici ostanu dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda ih čeka neko vrijeme kućnog oporavka nakon čega će se postepeno vratiti u normalan život. Iz KBC-a navode da je ova metoda izbor onda kada bi operacija predstavljala rizik. U tom se slučaju do srčane šupljine pristupa kroz neku od velikih krvnih žila.

Image
KAKO TO ZVUČI? /

Krv koja kola u žilama, otkucaji srca, šum u ušima - sve se to čuje u gluhoj sobi. Isprobali smo jezovito iskustvo

Image
KAKO TO ZVUČI? /

Krv koja kola u žilama, otkucaji srca, šum u ušima - sve se to čuje u gluhoj sobi. Isprobali smo jezovito iskustvo

"Ovakve su intervencije mitralnog zaliska na riječkoj Kardiologiji izvođene uspješno i ranije, metodama koje su tada bile dostupne", ističu u KBC-u Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještine potrebne za ovladavanje ovakvim zahvatima, riječki su liječnici učili u Tel Avivu. Tamo su kardiolozi Tomislav Jakljević, Gordana Bačić, Ivana Smoljan, David Gobić i Vjekoslav Tomulić prošloga mjeseca boravili na teoretskoj i praktičnoj edukaciji u međunarodnom centru za biomedicinske inovacije. S njima su bili međunarodno priznati stručnjaci.

Image
Foto: Kliničko bolnički centar Rijeka

"KBC-a Rijeka još je jednom pokazala kako svojim bolesnicima osigurava najnovije međunarodne trendove i najviše standarde u dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Nije riječ o slučajnosti, već o predanom timu stručnjaka koji kontinuirano uče i rade kako bi prikupljena znanja i stečene vještine nesebično podarili zdravlju svojih bolesnika. Riječka je kardiologija poznata kao širi regionalni centar izvrsnosti, kolektiv zajedništva i pozitivne energije, što sve rezultira izvrsnim rezultatima i činjenicom da priljev kadrova posljednjih godina neupitno nadmašuje njegov odljev", istaknuo je ravnatelj KBC-a Rijeka, Alen Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki uspjeh KBC-a Rijeka komentirao je i Tomulić: "Uveli smo još jednu novu metodu liječenja kojom možemo pomoći kardiološkim bolesnicima - zahvat koji je minimalno invazivan, vrlo učinkovit, a bolesnicama omogućuje iznimno brz oporavak i povratak u normalan život. Naravno, svaki napredak struke i uspjeh određenog zahvata nije moguć bez angažiranosti i predanog rada cijelog tima. Kao i obično, u medicini bez multidisciplinarne suradnje nema uspjeha. Izuzetno sam ponosan i zahvalan što sam dio ovakve skupine ljudi, koja stalno traži nove izazove i trudi se pomaknuti granice kako bi pomogla našim bolesnicima".

Jakljević ističe da je zahvat prošao uspješno i da se bolesnici dobro oporavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"KBC-a Rijeka bila je pionir u uvođenju perkutanih zahvata na mitralnom zalisku kada je 2017. godine uvela metodu Mitraclip kao modalitet endovaskularnog liječenja bolesnika s teškom insuficijencijom (propuštanjem) mitralne valvule. Svi bolesnici podvrgnuti zahvatu PASCAL dobro se oporavljaju i već su uključeni u poslijeoperacijsku fizikalnu rehabilitaciju. Iskreno se nadam da će ovu metodu prepoznati naši kolege iz drugih hrvatskih centara kako bismo svim bolesnicima mogli omogućiti suvremeno, sigurno i pravovremeno liječenje", objasnio je doc. dr. sc. Tomislav Jakljević.

POGLEDAJTE VIDEO RTL Danas ekskluzivno na Rebru gdje su pacijentici drugi put presadili srce: 'Prvo je primila prije 20 godina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo