bravo za doktore / Takav slučaj nisu vidjeli 9 godina! U KBC-u izliječili bolesnu trudnicu s komplikacijama

Image
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Kod bolesnice je bio prisutan progresivni porast vrijednosti triglicerida (49.33 mmol/L) uz visok rizik nastanka pankreatitisa i komplikacija trudnoće koja je u završnoj fazi vođena u Klinici za ženske bolesti i porode

2.3.2023.
13:28
Davor Puklavec / Pixsell
VOYO logo

Liječnici KBC-a Zagreb uspješno su izliječili 38-godišnjakinju koja je hospitalizirana prvo u 27., a potom i 32. tjednu trudnoće zbog komplikacija rijetke bolesti - porodične hilomikronemije koja je mogla dovesti do pankreatitisa i komplikacija trudnoće, izvijestio je KBC.

Kod bolesnice je bio prisutan progresivni porast vrijednosti triglicerida (49.33 mmol/L) uz visok rizik nastanka pankreatitisa i komplikacija trudnoće koja je u završnoj fazi vođena u Klinici za ženske bolesti i porode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolesnice je provođena specifična dijetna prehrana u suradnji s kolegama dijetetičarima iz Sektora prehrane i dijetetike KBC Zagreb.

Image
ZADOBIO JE TEŠKE OZLJEDE /

Maloljetnik u Vrbovcu teško pretučen u kasnim noćnim satima: Hitno je prebačen u KBC Zagreb

Image
ZADOBIO JE TEŠKE OZLJEDE /

Maloljetnik u Vrbovcu teško pretučen u kasnim noćnim satima: Hitno je prebačen u KBC Zagreb

Nadalje, u dogovoru s nefrolozima postavljena je indikacija terapijske izmjene plazme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na visoki stadij trudnoće odlučili smo se kod bolesnice raditi centrifugalnu aferezu (plazmaferezu) uz citratnu antikoagulaciju što je metoda afereze koja se u Hrvatskoj radi trenutno jedino u našem centru", priopćio je KBC Zagreb.

Učinjeno je ukupno šest postupaka terapijske izmjene plazme uz zadovoljavajući pad vrijednosti triglicerida nakon svakog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o vrlo rijetkoj bolesti uz dodatnu komplikaciju trudnoćom čime je izvođenje ove metode liječenja dodatno komplicirano.

Zadnji, i do sada jedini sličan slučaj zabilježen je  prije devet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što nas čini ponosnim, a prije svega sretnim je uspješno provođenje liječenja bolesnice koja je nekoliko dana iza posljednjeg postupka plazmafereze rodila zdravo dijete, ističe KBC.

Smatramo, dodaje, kako je ovo veliki medicinski uspjeh naših Zavoda, Klinike za unutrašnje bolesti i KBC-a Zagreb, a posebno povodom Dana rijetkih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U liječenje su bili uključenic liječnici Klinike  za unutarnje bolesti, Zavoda za bolesti metabolizma i Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo

Još iz rubrike