U POČAST HRABROSTI /

Otvara se Muzej Domovinskog rata: U staklenoj opni zatvoren braniteljski ‘Hotel California’

Karlovac je bio jedna od ključnih točaka obrane Hrvatske i jedan od gradova koji su najteže stradali u Domovinskom ratu

5.7.2019.
13:23
VOYO logo

Grad Karlovac, grad Zvijezda, jedinstven po mnogo čemu, ne samo u europskim, nego i svjetskim razmjerima, proslavit će 13 srpnja svoj 440. rođendan. Jedan od poklona, bez kojega ni grada danas ne bi bilo, bit će 'odmotan' već večeras kad svečano bude otvoren Muzej Domovinskog rata na Turnju.

Image

U Karlovcu se otvara jedinstveni Muzej Domovinskog rata: U staklenoj opni zatvoren braniteljski ‘Hotel California’

Image

U Karlovcu se otvara jedinstveni Muzej Domovinskog rata: U staklenoj opni zatvoren braniteljski ‘Hotel California’

''Čitavo naselje Turanj bilo je gotovo sravnjeno sa zemljom -- u to vrijeme zvali su ga i 'malim Vukovarom', a stručnjaci se slažu da u Karlovcu ne postoji lokacija koja je toliko povijesno i memorijski slojevita poput Turnja. Jer od prvih njegovih početaka do danas ne postoji vojska koja nije prošla tim dijelom Karlovca, povijesno najznačajnijeg hrvatskog vojnog grada. U Domovinskom ratu tu je bila linija razgraničenja na kojoj su branitelji zaustavili pobunjene Srbe, bio je to punkt na kojem su se uspostavljala primirja, razmjenjivali zarobljenici, prihvaćali prognanici. Konačno, bilo je to mjesto na kojemu se umiralo za grad'', zapisao je karlovački novinar Jutarnjeg listaMario Pušić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovac je kao jedna od ključnih točaka obrane Hrvatske bio i jedan od gradova koji su najteže stradali u Domovinskom ratu, a njegovi stanovnici su prošli mnogo toga. ''Ovdje je u jednom trenutku bilo 20.000 izbjeglica iz Velike Kladuše što je predstavljalo veliki humanitarni izazov. I ne znam postoji li ijedan dio Hrvatske u kojemu je na tako malom prostoru stradalo toliko ljudi, sedamdeset poginulih i još toliko ranjenih na manje od jednog kvadratnog kilometra'', kazao je umirovljeni brigadir Josip Tomačić, ratni zapovjednik 110. brigade HV-a.

Image
Foto: Gradski muzej Karlovac / Facebook
  • 'Hotel California' u sklopu Muzeja Domovinskog rata(Gradski muzej Karlovac / Facebook)

Svečano otvaranje je večeras u 19.30 sati, a svoj dolazak je najavila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Kako su kazali u Gradskom muzeju Karlovac koji upravlja i Muzejom Dpmovinskog rata na Turnju, ovaj je prostor posvećen svim Karlovčanima, hrvatskim braniteljima i civilima koji su obranili svoj grad. Kako je u vrijeme ratnih zbivanja izgledao svakodnevni život, najbolje prikazuje postav karlovačkog novog muzeja.

Nakon službenog otvorenja 5. srpnja, Muzej Domovinskog rata bit će otvoren za sve posjetitelje, koji će 6. i 7. srpnja moći besplatno razgledati izložbeni prostor dok će ulaz za sve branitelje Republike Hrvatske uvijek biti besplatan.

A Muzej je postao turistička atrakcija i prije nego što je postao muzejom, naime, s obzirom na to da je naslonjen na D-1, najvažniju prometnicu prema moru, i do sada je neuređen, a zahvaljujući vanjskim eksponatima godišnje privlačio i više od 50.000 posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Gradski muzej Karlovac / Facebook
  • Radovi na 'Hotelu California' u sklopu Muzeja Domovinskog rata(Gradski muzej Karlovac / Facebook)

Sada će konačno biti otvoren i zatvoreni izložbeni prostor, i to nakon što je prošlo već petnaestak godina od prvobitne ideje o osnivanju Muzeja Domovinskog rata i više godina otkako se na području Turnja nalazi zbirka naoružanja, podsjeća KAportal
Ratno naoružanje i tehniku marljivo je prikupljao brigadir Dubravko Halovanić i zahvaljujući i njegovoj upornosti je uvelike i došlo do realizacije Muzeja.

Kompleks se proteže na 13.000 kvadrata, a Domovinski rat će biti predstavljen stalnom izložbom Karlovac 1991. – 1995. u zgradi kako je su tijekom Domovinskog rata nazvali branitelji Robert Bartolac i Miro Šegavić- 'Hotelu California' - sačuvanoj s oštećenjima zadobivenim u ratu i zatvorenoj staklom, koja je i sama muzejski eksponat, te vanjskom izložbom vojne tehnike.

U prostoru Muzeja moći će se razgledati stalni postav s više od 350 predmeta, tri sata multimedijskih sadržaja, animacija, filmova, glazbe i fotografija. Izložba je velikim dijelom interaktivna i zbog toga će posebno biti zanimljiva mladim posjetiteljima. Unutar muzeja nalazi se i Spomen – soba posvećena poginulim braniteljima, višenamjenska dvorana, biblioteka, suvenirnica i caffe, opisuju iz Gradskog muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Karlovac je dopunio i autobusnu liniju Aquatika – Grabrik – Jamadol. Od subote, 6. srpnja u tu liniju uključen je i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Za sve građane prijevoz je besplatan 5., 6., i 7. srpnja.

Povodom današnjeg otvaranja Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj na Turnju i prisustvovanja većeg broja uzvanika i posjetitelja svečanosti, iz Gradskog muzeja su upozorili da između 19 i 23 sata može doći do poteškoća u cestovnom prometu, jer se manifestacija održava u neposrednoj blizini vrlo prometne državne ceste D1.

Kako bi izbjegli moguće poteškoće u odvijanju prometa, mole se svi posjetitelji i sudionici u prometu (vozači i pješaci) da se pridržavaju obavijesti i znakova koje im daju policijski službenici te da područje Muzeja i okolnog prostora posjete kao pješaci čime bi doprinijeli smanjenju mogućih poteškoća u cestovnom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo