lebdi nad cestom / U Karlovcu možete primjetiti lebdeće 3D zebre: Na vozače imaju poseban psihološki efekt

Vozači koji onuda prolaze već iz daljine primjećuju zebru, no kad joj dođu blizu, uvjereni su da ona lebdi nad cestom

2.11.2021.
7:00
VOYO logo

Jeste li primjetili lebdeće 3D zebre? Cilj im je smanjiti broj nesreća u prometu, a Grad Karlovac je posegnuo upravo za ovim rješenjem. A ono za vozače ima poseban psihološki efekt.

U Ulici kralja Petra Krešimira IV. u Karlovcu više se ne mogu vidjeti automobili koji jure velikim brzinama. Vozači koji onuda prolaze već iz daljine primjećuju zebru, no kad joj dođu blizu, uvjereni su da ona lebdi nad cestom, a kad vam se nešto nađe na putu, jedino je rješenje popustiti pritisak na gasu i stisnuti kočnicu. Građani zadovoljni ovim prometnim rješenjem.

''Baš ovdje, ovim dijelom idu đaci u školu, a malu dječicu se vodi u vrtić,znači ovakva zebra je neophodna tu'', rekla je Alma iz Karlovca.

''Sad tko je oprezan, oprezan je i na normalnoj zebri. Treba se naviknuti na ovu. Mislim da se ipak malo čini ko da je ovdje nekakav nagib'', rekla je Karlovčanin Željko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
novčana kazna /

Iziritiran Užičkim kolom: Osuđen hrvatski vojnik koji je na svom Facebook profilu uvrijedio policajce

Image
novčana kazna /

Iziritiran Užičkim kolom: Osuđen hrvatski vojnik koji je na svom Facebook profilu uvrijedio policajce


''Promet je usporio. Treba pazit na djecu, evo tu preko idu u školu'', komentirao je Zdenko iz Karlovca.

Uz školu, vrtić i sportsku dvoranu, tu je i velik broj stanova jer gradska četvrt u kojoj se ona nalazi, Grabrik, druga je po broju stanovnika u Karlovcu. Za gušće naseljena mjesta zebre poput ove su idealne i kako kažu oni koji ih projektiraju iz godinu u godinu bit će ih sve više.

''Pri izradi ove zebre morale su se koristiti tri boje, zahvaljujući kojima je i postignut taj efekt 3D percepcije. To je novitet jer se uglavnom koriste uzdignute plohe kod pješačkih prijelaza zapravo za zaštitu pješaka, djece u blizini škola, ali mislim da je ovo budućnost'', kazao je Domagoj Hanžek, projektant u tvrtki za izradu prometne signalizacije.

Tko zna, možda će jednog dana fizičke prepreke poput ležećih policajaca postati stvar prošlost jer će se sigurnost građana moći ostvariti i s malo boje na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo