U JEDINOJ ŠKOLI KOJA NIJE BILA U ŠTRAJKU PROMIJENILI ODLUKU: / 'Od danas i mi štrajkamo! To je znak moralne potpore kolegama'

Image
Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

'U štrajku će biti nastavno osoblje koje ima radnu obvezu, to je jedno 25 ljudi. Ovo je znak moralne potpore našim kolegama', kazao je ravnatelj Osnovne škole Petra Kružića iz Klisa

29.11.2019.
14:39
ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Osnovna škola Petra Kružića u Klisu kod Splita bila je jedina u Hrvatskoj koja se nije priključila štrajku nastavnika. No, od danas više nije tako - i kliški su nastavnici u štrajku.

Potvrdio je to Slobodnoj Dalmaciji ravnatelj škole Neven Tešija kazavši kako su se nastavnici odlučili pridružiti štrajku u petak kao jedan simboličan čin na dan donošenja odluke sindikata hoće li prihvatiti Vladinu ponudu ili neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAVRŠIO MARATONSKI SASTANAK; PLENKOVIĆ: /

'Ponudili smo rast plaća za 10,4 posto'; Mihalinec: 'Ovo nije ono što smo tražili'

Image
ZAVRŠIO MARATONSKI SASTANAK; PLENKOVIĆ: /

'Ponudili smo rast plaća za 10,4 posto'; Mihalinec: 'Ovo nije ono što smo tražili'

Smatrali su da štrajk ništa neće promijeniti

"U štrajku će biti nastavno osoblje koje ima radnu obvezu, to je jedno 25 ljudi. Ovo je znak moralne potpore našim kolegama", kratko je kazao ravnatelj Tešija za Slobodnu Dalmaciju.

On je u ranije kazao kako nastavnicima nitko ne zabranjuje da štrajkaju, ali je njih ukupno 46 smatralo da se ovim štrajkom ništa neće promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja tu nisam imao nikakva utjecaja, a razlog je opća rezignacija i uvjerenje da se ovim štrajkom položaj radnika u prosvjeti ni za milimetar neće popraviti", kazoa je nedavno ravnatelj.

Još se, međutim, ne zna što će nastavnici odlučiti - hoće li nakon današnjeg dana ostati u štrajku ili će se vratiti na nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školski sindikati objavili su danas rezultate izjašnjavanja o ponudi Vlade za povećanje njihovih plaća i okončanje štrajka u školama. U srednjim školama 88,93 posto djelatnika odbilo je ponudu, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

“Odbijanje ponude Vlade ima dvoznačnu poruku: zaposleni žele riješiti izmjene svog statusa kroz izmjene koeficijenata i ne žele se cjenkati s dodacima na plaću. Odazvat ćemo se na svaki sastanak s Vladom. Ono što odbijamo je govor mržnje i netolerancije koji se počeo širiti društvenim mrežama. Mi sindikati to ne vodimo i nismo administratori. Molim i novinare da ne potiču objavljivanje govora mržnje u medijima”, rekao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja objavila je kako je u osnovnim školama ponuda Vlade odbijena s 95,26 posto.

“Val nezadovoljstva potaknulo je degradiranje naše struke. Potplaćenost nije jedini razlog, ima tu niz problema koje treba hitno rješavati. Muči nas sustav anonimnih prijava, nepotrebna administracija, zabrana zapošljavanja. Vlada ovakvim odgovorom mora shvatiti da su zaposlenici u zbornicama usporedili koeficijent složenosti poslova s koeficijentom dostojanstva. Sustav obrazovanja je nezadovoljan, štrajk ide dalje, a problemi se konačno moraju početi rješavati”, kaže Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković pozvao je u petak sindikate obrazovanja na sastanak u Vladu u 16 sati, potvrđeno je iz Banskih dvora.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo