na meti hakera / U javnost procurili Sorosevi dokumenti o pokušajima rušenja i promjene sistema: među njima i projekti iz Hrvatske

Hakeri su provalili u bazu podataka svijetu dobro znanog milijardera Georgea Sorosa. Među 25 tisuća dokumenata pronađeni su i mailovi koji navodno dokazuju kako je Soros utjecao na moćne lidere u kreiranju svjetske politike

15.8.2016.
18:45
VOYO logo

"Stvarnost je ekstremno kompleksna. Beskrajno kompleksna...".

To su riječi poslovnog magnata Georgea Sorosa - za neke simbol čovjekoljublja - a za neke mason koji je rušio i još uvijek ruši ili preuređuje političke sisteme u Europi. Posebno kroz svoj institut Otvoreno društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji tvrde da savršeno poznaju život griješi. Komunizam i nacizam bile su upravo takve ideologije", rekao je Soros.

Sorosev institut napali su hakeri. Na stranici soros.dcleaks objavljeni su dokumenti koji navodno otkrivaju sve Soroseve planove od 2008. godine. Među njima i zahtjev za financiranjem svih proturuskih djelovanja u Americi i Europi. Dok ruski mediji pišu o neprihvatljivom utjecaju, Soros svoj projekt pravda željom za transparentnošću:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve su naše društvene institucije nesavršene i moraju se otvoriti javnosti da bi napredovale. To se zove 'Otvoreno društvo", rekao je Soros.

Američki mediji imaju potpuno drukčiji pogled. Tvrde da su hakeri upravo iz Rusije te da pomažu Trumpu u osvajanju vlasti. Među dokumentima je i mail u kojem je Soroš 2011. tražio od Hillary Clinton da hitno riješi stanje u Albaniji te joj u tome dao precizne instrukcije. Iz stožera Hillary Clinton traže od Trumpa da što prije otkrije svoje odnose s Rusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soros je financirao spotove udruge GONG. To su pronašli i hakeri. GONG je taj podatak javno objavljivao u svojim financijskim izvješćima. Kritičarima koji kažu da Soros preko njih utječe na politički sustav u Hrvatskoj - GONG odgovara:

"Oni su sufinancirali kampanju za osvještavanje građana o važnosti glasanja na EU parlemantarnim izborima i podržali aktivnosti oko Partnerstva za otvorenu vlast koji su vladu u Hrvatskoj i drugim zemljama potaknuli na bolju regulaciju transparentnosti neprofitnih organizacija", kaže Jelena Berković iz GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politolog Instituta za europske i globalizacijske studije kaže da svi koji nekoga financiraju traže nešto zauzvrat.

"GONG i druge udruge civilnog društva jesu u funkciji razvoja civilnog društva, a s druge strane su u funkciji održavanja poretka lijevo liberalno demokratsko orijentiranog projekta", tvrdi Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soros je devedesetih financirao puno više projekata i medija u Hrvatskoj, pogotovo onih koji su se suprotstavljali Franji Tuđmanu i HDZ-u. Nakon 2014. više ne financira ni Gong.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo