Gromada leda pala s neba i šokirala mještane

23.9.2012.
10:10
VOYO logo

Neobičan događaj zbio se u subotu u sunčanoj Istri. S vedra neba u 18 sati i 20 minuta u Ritošinom Brigu na području Općine Vižinada pala je gromada leda i rasprsnula se na livadi. Led, koji je prema procjenama svjedoka bio oko pola metra visine, dug i širok oko metar, te težak od 300 do 500 kilograma, pao je desetak metara od najbliže kuće i nekoliko metara od glavne ceste pa je sreća da nitko nije ozlijeđen.

Na mjestu događaja ubrzo su se okupili začuđeni mještani, piše Glas Istre. Opisivali su kako su prije no što je gromada pala na tlo čuli zvuk kao kada pada raketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve potječe od aviona?

"Pravo je čudo da se to nije dogodilo", komentirali su. Prema mišljenju voditelja Zvjezdarnice u Višnjanu Korada Korlevića, moguće je da je led pao iz nekog od zrakoplova koji su ondje nebom letjeli. "Led je potekao iz neispravnog zahoda. Kada avion ima ispravan zahod, kapljice se raspršuju u atmosferi dok se voda kod neispravnog skuplja ispod aviona i ledi, a kad komad postane pretežak, on pada na zemlju", komentirao je Korlević.

U pulskoj zračnoj luci rekli su da je u to doba sletjelo nekoliko aviona, no prema neslužbenim informacijama nitko od kapetana nije prijavio kvar, a da je tako veliki komad leda pao iz aviona, onda bi se i sam avion srušio. U Velikoj Britaniji, piše istarski dnevnik, od tri milijuna letova njih 35 prijavi ledene gromade, a u četrdeset godina pet je osoba pogođeno ledom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo