'Čeka vas grozna situacija, ne želim nikoga uplašiti, ali...'

Diana Ruiz Pino, klimatologinja i oceanologinja, članica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), koja je zajedno s bivšim američkim potpredsjednikom Alom Goreom 2007.

15.7.2013.
15:38
VOYO logo

O tome kakve nas klimatske promjene čekaju na mediteranskom području i u kojoj će se mjeri to odraziti na Hrvatsku, Diana Ruiz Pino nije bila nimalo optimistična.

Međusezone u godišnjim dobima će nestati

''Ono što nas čeka nije nimalo ugodno, a to je tzv. desertifikacija, odnosno drastično smanjenje količine padalina i širenje pustinja od istoka prema zapadu i s juga prema sjeveru Zemlje. To će za sobom povući nestajanje međusezona u godišnjim dobima, a posljedice će prilično osjetiti i Mediteran i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, polupusti otoci postat će potpuno pusti, a također će doći i do iznimno hladnih zima i iznimno toplih ljeta. To su pokazali i ovogodišnji modeli. Hladnije zime povezane su s promjenama na Arktiku, a toplija ljeta sa stalnim povećanjima prosječnih temperatura zbog oštećenja ozonskog omotača'' rekla je za Glas Slavonije Ruiz Pino.

'Čeka vas grozna situacija, ne želim nikoga uplašiti, ali je tako'

Osvrnula se i na istočni dio Hrvatske i grad Osijek čiji se stanovnici bore s ogromnom najezdom komaraca i sve jačim alergijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neki od mojih kolega klimatologa u Hrvatskoj i inozemstvu temeljito rade upravo na tome da dokažu koji je učinak klimatskih promjena na komarce. Stoga pouzdano znam da postoji uzročno-posljedična veza između klimatskih promjena i broja komaraca, ali i alergija.

Ukratko, i jednih i drugih sve je više, a kod vas u istočnoj Hrvatskoj već će uskoro biti doista grozna situacija. Ne želim nikoga uplašiti i ne znam kojom brzinom će se to događati, ali je tako'', bila je iskrena Diana te dodala da su razlog povećanju broja komaraca u prvom redu više temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su, zapravo, veza između vode i visokih temperatura. Naravno, ako dođe do potpune desertifikacije, odnosno stvarnog opustošenja nekoga područja, onda će se njihov broj smanjiti. No, to je teško očekivati, a to, naravno, nitko i ne želi. U tom slučaju neće biti komaraca, ali neće biti ni bilo čega drugoga'', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo