pripreme / U iščekivanju 29. prosinca: odnosi Hrvatske i Slovenije sve zapetljaniji, a to najteže pada savudrijskim ribarima

Za tri dana istječe rok za primjenu arbitražne odluke o hrvatsko-slovenskoj granici. Posljednji pokušaj međusobnog dogovora propao je na sastanku dvaju premijera u Zagrebu

26.12.2017.
18:51
VOYO logo

Odnosi Hrvatske i Slovenije sve su zapetljaniji. Najviše su zabrinuti ribari jer ne znaju kako bi trebali ribariti u spornom dijelu Savudrijske vale koja je najvećim dijelom pripala Sloveniji. Pitaju se što će biti nakon 29. prosinca kada će, kako prijete iz Ljubljane, početi primjenjivati  arbitražnu odluku koju Hrvatska ne priznaje.

"Vidjet ćemo tridesetog ujutro tko će ići preko i tko će imat hrabrosti da ide prvi i da vidimo kako će se to odvijati'', komentirao je ribar iz Savudrije Diego Makovac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dan slovenska policija dolazi do nas i  kaže to je slovenski teritorij i da mi moramo premjestiti negdje drugdje, ja neću sigurno i nisam do sad i neću naprijed'', smatra ribar Rino Oršić.

Kako će se ponašati na morskoj granici nakon 29. prosinca, slovenska policija   odgovara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon usvajanja svih zakona i podzakonskih akata do kraja godine, policija će u skladu s njima moći poduzimati sve mjere te neće više samo ukazivati na kršenje zakona. Pri tome će suradnja i koordinacija svih nadležnih službi na moru biti još važnija."

Hrvatska policija, koja je svakodnevno u Savudrijskoj vali, neće mijenjati ponašanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a objašnjavaju kako prilikom povrede crte razgraničenja plovilo hrvatske policije prilazi drugom brodu, izdaje mu upozorenje da se nalazi u teritorijalnom moru Republike Hrvatske nakon čega se drugi brod povlači.

Posljednji pokušaj da se riješe granična pitanja nije urodio plodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što u proteklih šest mjeseci Hrvatska nije promijenila stajalište, ali mi na arbitražnoj odluci ustrajemo", kazao je ranije ovog mjeseca slovenski premijer Miro Cerar.

"Što se tiče 29. prosinca, on je za Hrvatsku, i to što se tiče međunarodnog prava, dan kao i svaki drugi!" izjavio je tada premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za Sloveniju je to dan za koji se priprema mjesecima.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo