U INOZEMSTVU PADAJU REKORDI: / Bolji odaziv nego prije dva tjedna; najviše glasovalo u Bosni i Hercegovini

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema DIP-u u inozemstvu je bolji odaziv nego prije dva tjedna; do danas poslijepodne glasovalo je 40.100 birača

5.1.2020.
18:06
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U inozemstvu, gdje se hrvatski predsjednik bira u 47 država, do danas poslijepodne glasovalo je 40.100 birača, a među njima najviše je glasovalo u Bosni i Hercegovini, njih 28.300, što je za devet tisuća više nego prije dva tjedna, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini mogu glasovati na 44 biračka mjesta, u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu. Mediji cijelu nedjelju izvještavaju o gužvama na i oko biračkih mjesta u Mostaru. U Njemačkoj, gdje je glasovanje moguće na 17 biračkih mjesta, do nedjelje poslijepodne glasovalo je 7. 240 birača, gotovo isto kao i 22. prosinca 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRILIČNO VEĆA IZLAZNOST U DRUGOM KRUGU: /

Pitanje je kome to ide u korist; evo kako stoje stvari po županijama

Image
PRILIČNO VEĆA IZLAZNOST U DRUGOM KRUGU: /

Pitanje je kome to ide u korist; evo kako stoje stvari po županijama

Slabiji odaziv nego prije pet godina

Na izbore na kojima se odlučuje hoće li Hrvatska imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP), do nedjelje poslijepodne izašlo je više od 1,5 milijuna birača, odnosno 43,52 posto. Ta je izlaznost bolja od one u 1. izbornom krugu, no lošija od one na predsjedničkim izborima prije pet godina kada je do istog vremena glasovalo 48,23 posto birača, dakle gotovo pet posto više.

Najmanje glasovalo u Vukovaru

U odnosu na prvi izborni krug, ove je nedjelje do 16,30 sati glasovalo 190 tisuća birača više, ali i 170 tisuća manje u odnosu na 2. krug prije pet godina. U Zagrebu je glasovalo 46 posto birača (294.000), u Splitu 44 posto, Osijeku 43, a u Rijeci 42 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od polovice birača glasovalo je u Krapini (51, 8 posto) i Karlovcu (50, 5 posto), blizu polovice u Varaždinu (49, 3 posto). Najmanje ih je glasovalo u Vukovaru (36, 8 posto), Slavonskom Brodu (38, 1) i Dubrovniku (39, 9 posto).

Od županija najbolji odaziv imaju Karlovačka, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija, najslabiji Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško slavonska županija. Birališta su u Hrvatskoj, te većem dijelu inozemstva, otvorena do 19 sati. Zbog vremenske razlike u dijelu inozemstva glasovanje je već završeno. Prve izborne rezultate DIP će na svojoj mrežnoj stanici objaviti već sat po zatvaranju birališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo