U ime sve stoke sitnog zuba, premijerko, hvala Vam

15.10.2011.
14:28
VOYO logo

Nevjerojatan je dan bio petak. Nakon što je oporba odlučila da više neće sudjelovati u radu Sabora zbog Vladimira Šeksaispada prema njihovoj kolegici Gordani Sobol, HDZ je izgubio kvorum, dakle većinu i odmah se pretvorio u skrušenost samu. "Ispričavam se svima koje sam povrijedio svojom reakcijom, onima koji se osjećaju povrijeđenima i hrvatskoj javnosti." Izrekao je to, nevjerojatno, sam Šeks za govornicom u parlamentu. Bila je to jedna nezgrapna, gotovo pa kroz zube procijeđena isprika, no ipak isprika. Nemojmo biti preoštri, čovjek se nije navikao ispričavati, to mu je vjerojatno bila prva.

Dugo očekivana isprika

No, tek je nakon toga uslijedio šok. "Svima kojima je bilo koji član HDZ-a uputio bilo kakvu neprimjerenu riječ ja se ispričavam kao predsjednica stranke.“ Izrekla je to Šeksova šefica, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime sve stoke sitnog zuba, gospođo premijerko, hvala Vam. Svi jalnuški diletanti, crveni, žuti i zeleni vragovi, svi koji su godinama proglašavani izadajnicima, prodanim dušama, neznalicama, glupanima, jugokomunistima, svi oni koji svoj mozak cijene na više od "dvije marke kilo", žene, manjine, homoseksualci, pripadnici nedominantnih vjera u ovoj državi, ateisti, Židovi, i mnogi, mnogi drugi... su vjerojatno bili ugodno iznenađeni jer nisu očekivali da se netko ispriča za 20 godina pljuvanja, uvreda i mržnje.

Držanje štange

Šteta što to vjerojatno premijerka ipak nije tako mislila. Bile su to dnevnopolitičke isprike, koje za cilj imaju spašavanje HDZ-a od sramote raspuštanja parlamenta u kojem su izgubili većinu i ne mogu donijeti više niti jedan zakon. A baš su ih nekoliko zgodnih smislili. Oporba svoj povratak uvjetuje odustajanjem HDZ-a od svih zakona koji imaju isključivo predizbornu svrhu i upravo jedan od njih, onaj o ništetnosti, vjerojatno je zaslužan što je SDSS, nakon dugog premišljanja, odlučio da neće HDZ-u "držati štangu", dosjetivši se kako da pred izbore bude u oporbi, a istovremeno ostane član Vlade. I pritom se doima principijelan. To treba znati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201110140345006 arti-201110141047006 arti-201110120634006

Inače, nakon Šeksovog ispada i fantastičnog gafa Darka Milinovića koji je na skupu HDZ-a povikao "I na kraju, zašto nećemo glasovati za Hrvatsku demokratsku zajednicu...!", premijerka je navodno zavapila "Hoće li već jednom završiti ovaj dan". Dok ostatak zemlje vapi "Hoće li već jednom završiti ovaj mandat?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201110140097006 arti-201110121218006

Stoka sitnog zuba

A kad smo kod stoke sitnog zuba, nije naodmet podsjetiti se što je to Franjo Tuđman rekao na sjednici Glavnog odbora HDZ-a 1996. godine: "Što to znači da oporba u Zagrebu ima 60 posto glasova?! To je kao da vam jedan seljak kaže da ima na svom dvoru 60 komada živine. Da li je to praščad ili telad? Da li su to kokoši ili guske? Gdje će svaki razboriti seljak ili čovjek znati da nasuprot takvom jatu jedan, a pogotovo jedan par rasnih konja ili rasnih krava više vrijedi negoli čitavo takvo jato."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zašto sam to citirao? Zato što se u Zagrebu (te u Splitu, Rijeci i Puli) u subotu opet okuplja jedna stoka sitnog zuba, ovaj puta kao dio globalnog pokreta očerupane peradi, praščadi predviđene za financijsko deranje kože, u pobuni protiv nekoliko rasnih konja i svetih bankarskih krava, nekoliko stotina obitelji koje imaju sve i žele još više, nauštrb 99 posto svijeta koji ima malo i imat će još manje. Mislite da vas se taj pokret ne tiče? Mislite da se ništa ne može promijeniti? Možda. Ali nekad se mora pokušati. A ne sjediti kući i jamrati.

arti-201110130138006 arti-201110140174006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonska karikatura

U pregledu tjedna morat ću, izgleda, uvesti stalnu rubriku o maloljetničkom nasilju. Iz tjedna u tjedan klinci nam pokazuju kakvo je uistinu društvo koje smo izgradili. Naručeno premlaćivanje u Splitu, napad na učenicu Prirodoslovne škole u Zagrebu, premlaćivanje invalidnog starijeg para u Pazinu... Kao da ih ohrabruje to što se o tome piše, a naš sustav i opet pokazuje da je potpuno nesposoban - zakon koji ima za cilj štititi mlade od zlostavljanja, pretvorio se u karikaturu, jer sada ravnatelj škole ne smije fizički zaštititi svoju učenicu, niti se odrasla osoba koja se usudi reagirati na nasilje na ulici smije poslužiti fizičkom silom, čak ni kako bi obranila samu sebe.

arti-201110100517006 arti-201110140999006 arti-201110110510006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

...

Za kraj bih se samo prisjetio Ljube Stipišića Delmatetužnog odlaska , neumornog zaljubljenika u dalmatinsku glazbu, bez kojeg današnje klapsko pjevanje ne bi bilo to što jest. A istoga dana liječnici su u Haagu navodno Ratka Mladićaoživljavali , Milorad Dodik je završio u bolnici...

arti-201110090359006 arti-201110130189006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču