požalili se /

U ime obitelji: 'Mediji nam nisu dali dovoljno prostora već su favorizirali GONG'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Smatramo da udruga nije dobila mjesto u medijima s obzirom na broj promatrača, već su opet javni mediji favorizirali GONG", naglasila je Kanački.

24.5.2017.
12:34
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Udruga U ime obitelji u srijedu je na konferenciji za novinare ocijenila da je proces lokalnih izbora protekao normalno, no uputila je primjedbe medijima za koje tvrde da im nisu dali dovoljno medijskog prostora već su favorizirali GONG.

Glavna koordinatorica promatrača udruge U ime obitelji Natalija Kanački rekla je da je udruga promatrala izbore na terenu samo u Zagrebu zbog velikog broja ozbiljnih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika i za listu za Gradsku skupštinu. Izvijestila je da je na terenu bilo prijavljeno 137 promatrača, od kojih je 121 promatrač na mjestu biračkih odbora, četiri promatrača u pozivnom centru, dva inženjera u APIS-u i deset inženjera u gradskom izbornom povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da udruga nije dobila mjesto u medijima s obzirom na broj promatrača, već su opet javni mediji favorizirali GONG koji opet ove godine na terenu nije imao niti jednog promatrača već samo pozivne centre", naglasila je Kanački.

Ocijenila je da je izborni proces protekao uredno te navela da su manje nepravilnosti primjećene na razini biračkih odbora - u blizini nekoliko biračkih mjesta zabilježeni su promotivni letci političkih stranaka, na biračkim mjestima članovi biračkih odbora su bili nepripremljeni i nisu znali procedure samog tijeka izbornog procesa i nisu znali odgovarati na upite samih promatrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nekoliko mjesta, dodala je, zabilježeno je da su glasači glasali van ograđenih mjesta, a kao veće odstupanje navela je slučaj na jednom biračkom mjestu gdje je promatračica SDP-a prebrojavala glasove i unosila ih u zapisnik, što je, naglasila je Kanački, protiv svih procedura jer promatračima nije dozvoljeno sudjelovati niti u jednom dijelu izbornog procesa.

No, ustvrdila je da su to manje nepravilnosti koje nisu utjecale na moguć zbroj, na liste ili ukupan broj glasačkih listića.

Vezano za Gradsko izborno povjerenstvo gdje se zapisnici nose iz biračkih odbora, a tehničari APIS-a ih unose u sustav, Kanački je istaknula da su zabilježene manje nepravilnosti u zapisnicima koje se odnose na nepravilna zbrajanja.

Biračkim odborima drugu godinu za redom bila je dostupna aplikacija kontrola zapisnika, no birački odbori ne koriste je, pa su se, napomenula je, dogodile mnogobrojne pogreške. Udruga procjenjuje da jedna trećina zapisnika koji dolaze ima neku sitniju grešku koja se otklanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjećena su i, kaže, veća odstupanja u zapisnicima što se tiče brojeva i usklađenosti zapisnika. Primjedba udruge odnosi se na to da im nije bilo dozvoljeno ući na mjesto gdje se ponovno prebrojavaju glasovi te da nije bilo dozvoljeno promatranje unosa brojeva u zapisnik

Kanački je pozvala nadležne da kao mjeru građanima omoguće da se svi zapisnici skeniraju i budu javno objavljeni zbog transparentnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultant za informacijske sustave i jedan od promatrača udruge u APIS-u Damir Ivan Konjevod izrazio je žaljenje zbog daljnje nemogućnosti glasanja putem sustava e-građani te pozvao javnost da utječu i nastoje kod nadležnih institucija da se taj sustav počne koristiti.

Vezano za kvalitetu i brzinu unosa zapisnika, kaže da je izravno povezana s kvalitetom edukacije biračkih odbora. Udruga stoga predlaže obavezne edukacije biračkih odbora te testove koje bi članovi morali proći.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo