'U IDUĆIM TJEDNIMA PORAST ĆE BROJ STARIJIH OBOLJELIH'; Beroš poručio mladima: / 'To nije prihvatljivo'; Ni Đikiću nije ostao dužan

Image

Važno je naglasiti društveno odgovorno ponašanje mladih koji sada nakon izlaska u noćne klubove nalaze nove načine zabave.

21.8.2020.
20:38
VOYO logo

Ovih su dana brojevi novozaraženih nešto veći, srećom riječ je o pretežno osobama mlađe životne dobi koji nemaju teži klinički oblik. Međutim, kao prvo, dolazi nam jesen i moramo biti epidemiološki spremni za nju. I osim toga, kao što smo već dana rekli, svi ti mladi se vraćaju kućama na kontinent i moraju biti svjesni da mogu zaraziti svoje starije članove obitelji. Poglavito bi to bilo nezgodno ako bi prenijeli na svoje starije, na bolesne, na imunokompromitirane ukućane, tada bi klinička slika mogla postati nešto lošija. S obzirom na te okolnosti očekujemo da će u narednih tjedan ili dva porasti broj starijih oboljelih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV.

Image
KAKO ZAUSTAVITI ŠIRENJE ZARAZE? Capak: /

'Sve mjere su na stolu; Lako je poslije bitke biti general'; Hoće li odgoditi početak školske godine?

Image
KAKO ZAUSTAVITI ŠIRENJE ZARAZE? Capak: /

'Sve mjere su na stolu; Lako je poslije bitke biti general'; Hoće li odgoditi početak školske godine?

'Mladi iznajmljuju kuće i brodove za zabave, to nije prihvatljivo'

Komentirao je situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja prednjači po broju zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rekao da išta rade krivo. Svi smo svjedoci velikog broja turista koji borave u našem priobalju. Splitsko-dalmatinska županija ima iznimno velik broj što je s jedne strane dobro, a s druge opterečujuće. Važno je naglasiti društveno odgovorno ponašanje mladih koji sada nakon izlaska u noćne klubove nalaze nove načine zabave. Naš zadatak je da im prispodobimo opasnost i da ukažemo na potrebu da se ipak još neko vrijeme čuvaju od ove bolesti. Čuli smo da iznajmljuju kuće i brodove za zabave, to nije prihvatljiv oblik ponašanja. Dobro je proveseliti se, zabaviti se, okupati se, ali treba izbjegavati neki bliži fizički kontakt, pogotovo s ljudima za koje ne znate iz kakve su epidemiološke priče i jesu li oni zaraženi", ističe ministar.

Odgovor Đikiću

Osvrnuo se i na kritiku znanstvenika Ivana Đikića koji je prozvao stožer da je arogantan i da noćni klubovi nisu smjeli raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lako je biti general poslije bitke", rekao je Beroš te istaknuo kako ga cijeni kao vrsnog znanstvenika koji je dao velik doprinos svjetskoj znanosti, ali se čudi što se Đikić miješa u područje koje nije njegova uža specijalnost s obzirom na to da nije epidemiolog već molekularni biolog.

"Epidemiologija i tako paušalne ocjene nisu dobro došle. Prvenstveno ako sagledavate u kontekstu da je HZJZ još davno dao preporuke za rad noćnih klubova, da smo mi krenuli sa kontrolama istih i naposljetku ograničili im rad. Nije očekivano da netko daje tako paušalne ocjene", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo