PROTEINSKA VERZIJA / U ožujku u Hrvatsku stiže novo cjepivo, ali za sada se o njemu malo zna: HALMED otkrio kako bi ono trebalo djelovati

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Francuski Sanofi je Vidprevtyn razvio u suradnji s britanskim farmaceutskim divom GlaxoSmithKline (GSK)

7.12.2021.
14:52
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je Slobodnoj Dalmaciji da cjepivo Vidprevtyn francuskog proizvođača Sanofi Pasteur u Hrvatsku neće doći prije ožujka sljedeće godine, a razlog tome je, kazali su iz Ministarstva, jer cjepivo još nije prošlo sva klinička ispitivanja Europske agencije za lijekove.

Vidprevtyn je francuski Sanofi razvio u suradnji s britanskim farmaceutskim divom GlaxoSmithKlineom (GSK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNAČI, KOKTEL NA NAJJAČE /

Objavljena velika studija o miješanju cjepiva: Znate li koja kombinacija daje najbolji imunosni odgovor?

Image
ZNAČI, KOKTEL NA NAJJAČE /

Objavljena velika studija o miješanju cjepiva: Znate li koja kombinacija daje najbolji imunosni odgovor?

Čeka se odobrenje

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić rekao je da očekuju upotrebu novog cjepiva. 

"Nemamo spoznaja o njegovu djelovanju na nove sojeve koronavirusa poput omikrona. Ne znamo hoće li biti posebnih preporuka za cijepljenje Vidprevtynom određenih dobnih skupina. To ovisi o uvjetima odobravanja cjepiva za upotrebu koji nam još nisu poznati. Ne znamo ni koliko je doza spomenutog cjepiva potrebno primiti za učinkovitu zaštitu. Sve će to biti definirano odobrenjem za upotrebu koje još očekujemo", rekao je Kaić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o ostalim cjepivima u Hrvatskoj, Kaić je rekao da ih ima dovoljno te da "stalno stižu nove isporuke svih četiriju registriranih cjepiva".

Uvoz Vidprevtyna (336 tisuća doza) najavio je još u rujnu ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom srpnja je Povjerenstvo za humane lijekove pri Europskoj agenciji za lijekove pokrenulo postupno ocjenjivanje spomenutog cjepiva, kao što je bio slučaj i s ostalim cjepivima protiv koronavirusa.

Proteinsko cjepivo

Radi se o proteinskom cjepivu koje sadrži laboratorijski uzgojene verzije proteina šiljka, prisutnog na površini virusa SARS-CoV-2, navodi Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Cjepivo Vidprevtyna sadrži i "adjuvans", tvar koja pomaže pojačati imunosni odgovor na cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i kod ostalih cjepiva, očekuje se da će cjepivo Vidprevtyn djelovati tako da pripremi tijelo za obranu od zaraze virusom SARS-CoV-2. Nakon primjene cjepiva, imunosni sustav osobe prepoznat će protein šiljka kao strani protein te će kao prirodnu obranu tijela protiv njega proizvesti protutijela. Ako u sljedećem razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunosni sustav prepoznat će virus i biti spreman za napad", navode u HALMED-u.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike