utjecaj vremenskih neprilika? / U Hrvatsku svakim danom stiže sve manje izbjeglica, brojevi u padu i na grčkim otocima

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Kroz tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu do sada je prošlo 131.946 osoba, dok je kroz Hrvatsku od izbijanja izbjegličke krize prošlo ukupno 444.796 osoba

26.11.2015.
12:56
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo
Image
sprečili im ulaz /

Hrvatska odbija od Slovenije natrag primiti skupinu ekonomskih migranta

Image
sprečili im ulaz /

Hrvatska odbija od Slovenije natrag primiti skupinu ekonomskih migranta

Evidentan je pad broja migranata koji ulaze u Hrvatsku, poručila je u četvrtak glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić u slavonskobrodskom centru za prihvat izbjeglica, izvijestivši da je u zadnja 24 sata iz izbjegličkog centra u Šidu u Hrvatsku ušlo 1.808 osoba.

"Evidentan je pad broja osoba koje ulaze u Hrvatsku, u odnosu na šest do sedam tisuća koje smo imali prije. Zadnjih dana prosjek se kreće između tri i četiri tisuće osoba. U Šidu, odakle Hrvatska prihvaća migrante, nije bilo većeg broja ljudi. Pretpostavljamo da je veći broj migranata na srpsko-makedonskoj granici" rekla je Bikić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i da u slavonskobrodski centar od ponoći do popodnevnih sati nije pristigla ni jedna osoba, te da je na skrbi javnih službi i humanitarnih organizacija bilo pet osoba.

Dodala je da je policija u kontaktu s kolegama iz drugih država na izbjegličkoj ruti, ali nije željela komentirati uzroke zastoja na južnom dijelu te rute. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bikić je podsjetila kako će se ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas sastati sa svojim grčkim i makedonskim kolegama, a na sastanku će biti riječi o izbjegličkoj krizi. 

Kroz tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu do sada je prošlo 131.946 osoba, dok je kroz Hrvatsku od izbijanja izbjegličke krize prošlo ukupno 444.796 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo manje brojke i na grčkim otocima 

Naglo je pao broj dolazaka migranata i izbjeglica na grčke otoke, objavila je u četvrtak Međunarodna organizacija za migracije (IOM) o trendu koji se može pripisati pogoršanim vremenskim uvjetima i koji utječe na pražnjenje izbjegličkih centara u zemljama takozvane balkanske rute.

Samo je 155 osoba stiglo u nedjelju na otoke Kalimnos, Megisti, Lesos, Chios i Kos, objavio je IOM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjesecu studenome prosječno je dolazilo oko 4.500 ljudi dnevno na grčke otoke. 
Pad dolazaka mogao bi se pripisati pogoršanim vremenskim uvjetima zbog čega putovanje preko mora od Turske do Grčke u malenim čamcima postaje još opasnije.
Prema podacima kojima raspolaže IOM najmanje se 585 osoba utopilo ove godine pokušavajući prijeći Egejsko more. 

Pad dolazaka vidi se i u Sloveniji gdje je trenutno u prihvatnim centrima samo 116 migranata i izbjeglica, pošto je tijekom jutra 607 osoba vlakom iz Dobove prebačeno u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje je,  međutim, i dalje napeto na granici Grčke i Makedonije pošto su prije tjedna dana vlasti počele propuštati samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana.
Makedonija je zaustavila ulazak takozvanim ekonomskim izbjeglicama slijedeći primjer Slovenije, Hrvatske i Srbije, triju zemalja putem kojih izbjeglički val iz Grčke odlazi do zapadne Europe.

U Hrvatskoj je policija u srijedu registrirala 1.808 izbjeglica, što je velik pad u odnosu na dnevni prosjek od sredine rujna kada je Hrvatska postala tranzitni pravac jer je Mađarska zatvorila svoju granicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku je od tada stiglo 444.000 migranata čime je u prosjeku stizalo 6.000 njih na dan. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo