mladi stočari nisu pokleknuli / U Hrvatsku stigla francuska goveda, a dobar posao u Lici je vrijedan 350 milijuna kuna!

Nakon stotinu godina Hrvatska ima priliku postati uzgojni centar SalErsa za jugoistočnu Europu i europski dio Turske

25.5.2016.
19:25
VOYO logo

Vrhunska goveda francuske pasmine Salers sada trče ličkim pašnjacima. Stigla je prva isporuka od njih 400, a do kraja godine planira se još toliko.

Prvi put će se njihovim uzgojem baviti i obitelj Štakić. Imaju 20 grla, a ulog je gotovo 200 000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučio sam se time baviti jer vidim da će se u budućnosti od toga moći preživljavati. Moći će se raditi", kaže Mirko Štakić iz Perušića.

To dobro znaju u obitelji Murgić. Već imaju 60 grla Salersa, a sad im je stiglo još 50. Dok mnogi odlaze trbuhom za kruhom, ovi stočari kažu: Mi ostajemo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučili smo, stvorili smo obitelj tu i ne želimo otići iz Hrvatske, iz naše Like. Želimo tu raditi i živjeti", kaže Jure Murgić.

Ova goveda dovoljna su sama sebi, oko njih nema velike brige, a konačan proizvod je visoke kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako na prvi pogled robusne i tvrdoglave, ove krave stigle su s francuskih pašnjaka ravno na Ličke. Ličani kažu, kroz koju godinu neće biti poznata samo lička janjetina, nego i ova govedina Salers.

U udurzi Salers Hrvatska je 25 obitelji mladih stočara, a do 2020. očekuju da će biti čak deset tisuća rasplodnih grla ove francuske pasmine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo postali lideri uzgoja Salersa na području Balkana, sve do europskog dijela Turske. I nama je cilj da se desi ono što je do sad bilo nezamislivo, a to je da se u Hrvatskoj stvori rasplodni materijal i da bude izvoz u te zemlje koje sam spomenuo", kaže predsjednik Udruge Salers Croatia Mirko Devčić.

Dobar posao u Lici vrijedan je 350 milijuna kuna, a iza njega su mladi stočari koji nisu pokleknuli zajedno s hrvatskim stočarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo