SRUŠILI SMO REKORD U POTROŠNJI / Hrvati zaboravili pandemiju i dali se u trošenje love: Evo što se sve kupovalo; Ima i luksuznih stvari

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Psiholozi pak govore kako ih potrošačka groznica nakon pandemijske godine ne iznenađuje

8.8.2021.
14:00
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Građanima nije dugo trebalo da zaborave na pandemijsku gospodarsku krizu koja je prošle godine pogodila svijet i počnu puno više trošiti.

Rekord u potrošnji oboren je prošlog mjeseca, točnije 30. srpnja, kada je izdano računa u vrijednosti 926 milijuna kuna. Najveća je to potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije, piše Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomisti ističu kako su građani tijekom pandemijske godine uštedjeli više od 15 milijardi kuna, pa sada troše.

Dobra prodaja i najluksuznijih automobila

“Na neki način su čekali da prođe ta neizvjesnost oko krize da počnu trošiti. Oporavak potrošnje i njezin značajniji rast pozitivno djeluje i na stanje u državnom proračunu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka”, objasnila je za Dnevnik ekonomistica Iva Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZVUČI NEMOGUĆE, ALI NISMO LOŠI... /

Ovaj puta nije loše biti ispod prosjeka EU: Gotovo 60 posto kućanstava nema nikakav dug

Image
ZVUČI NEMOGUĆE, ALI NISMO LOŠI... /

Ovaj puta nije loše biti ispod prosjeka EU: Gotovo 60 posto kućanstava nema nikakav dug

U prvoj polovici ove godine kupljeno je gotovo 6 tisuća automobila više nego prošle godine u isto vrijeme. Dobro se prodaju i oni najluksuzniji - prodano je dvostruko više Porschea.

Osim automobila, prodaju se i stanovi. U središtu Zagreba će se na mjestu trošnih baraka graditi stambeni kompleks, a iako gradnja još nije krenula stanovi se već rezerviraju na veliko unatoč cijeni koja ide i do 4 tisuće eura po kvadratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihologe ne iznenađuje potrošnja

Psiholozi pak govore kako ih potrošačka groznica nakon pandemijske godine ne iznenađuje.

“S obzirom da kriza jako dugo traje, da smo mi prošli već niz prilagodbi, niz odricanja i gubitaka očekivano je da sada kada imamo priliku pokušavamo konzumirati sve ono što nam nedostaje. Međutim, jako je važno da znamo da zapravo kupovinom ne kupujemo sve ono što nam treba i ne zadovoljavamo sve svoje potrebe. Zapravo novac ne može kupiti sve ono što je možda najbitnije”, rekla je psihologinja Ella Selak Bagarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A neki su se ohrabrili i na zaduživanje te su nakon dugo vremena u lipnju počeli rasti i gotovinski krediti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo