U Hrvatskoj sirotinja ne može studirati

U odnosu na Zapad, imamo male plaće i nizak standard, a školarine su nam među najvišima u Europi. Troškovi studiranja u Hrvatskoj, ovisno o studiju, kreću se između 750 i 1.250 eura godišnje.

29.9.2011.
12:29
VOYO logo

Novi prosvjedi zagrebačkih studenata s Filozofskog fakulteta, koji su u srijedu održani zbog troškova studiranja, ponovno su aktualizirali pitanje školarina.

Prijedlozi paketa tri zakona o visokom obrazovanju koji su, po riječima ministra Radovana Fuchsa, trebali zaustaviti divljanje školarina na 60 posto prosječne plaće, odnosno 3.200 kuna, a što bi plaćali samo oni studenti koji ne izvršavaju redovno svoje obaveze, još uvijek se nalazi u saborskoj proceduri. Iako su trebali biti usvojeni po hitnom postupku, zbog brojnih nedorečenosti i kontroverza izazvali su otpor velikog dijela akademske zajednice, štrajkove profesora i studentske blokade, a Fuchsu su leđa okrenuli i njegovi stranački kolege iz saborskog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka prepuštena fakultetima

Očito je da se zakoni neće primjenjivati za ovu generaciju brucoša. Njima je Vlada, kao i prošlogodišnjim brucošima, obećala besplatnu samo prvu godinu preddiplomskih studija. Kasnije je sve prepušteno na volju fakulteta koji autonomno odlučuju po kojim će kriterijima, ovisno o ECTS bodovima, ocjenama, redovnom polaganju ispita i tko zna još čemu, naplaćivati studentima troškove studiranja, koji se, ovisno o studiju, kreću od 5.500 pa sve do 9.240 kuna godišnje, piše Glas Istre.

I dok školarine u Hrvatskoj iznose između 750 i 1.250 eura, prosjek u drugim europskim zemljama, prema podacima ESIB-a (krovne organizacije europskih studenata), je od 500 do 1.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smještaj skuplji od studiranja

Kad se tome pribroji činjenica da nisu samo školarine velika stavka, nego je to i smještaj, posebice u gradovima s nedovoljno domova ili bez ijednog, kao što je slučaj s Pulom, jasno je da je studiranje u Hrvatskoj postalo privilegij bogatih.

"Ako ste iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa, puno je manja vjerojatnost da ćete uopće studirati. Ako student ne plaća školarinu i smješten je kod roditelja ili u domu, može trošiti manje od 15.000 kuna godišnje. Ako mora platiti školarinu i živi u podstanarstvu, ukupni troškovi mogu biti čak dvostruko veći – 30.000 kuna godišnje. Za izvanredne i studente na privatnim visokim učilištima troškovi su čak trostruko veći, ukupni mogu iznositi 45.000 kuna i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se 82 posto studenata oslanja na obitelj kao glavni izvor prihoda, ovi troškovi, čak i najniži, mogu biti velika prepreka za studente iz obitelji nižeg imovinskog statusa", kaže Thomas Farnell iz Instituta za razvoj obrazovanja, jedan od autora istraživanja Eurostudent, koje se svakih nekoliko godina provodi u europskim državama, a prvi put i u Hrvatskoj.

Sve je besplatno u Finskoj i Švedskoj

Analizirajući situaciju u devet zemalja, u Institutu za razvoj obrazovanja došli su do podataka da školarine nema uopće u Finskoj i Švedskoj, a dok se studiranje gotovo nikome ne naplaćuje ni u susjednoj Sloveniji, pa čak ni u Austriji i Češkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, slovenski studenti plaćaju studij samo ako studiraju na izvanrednim studijima i na poslijediplomskim programima. U Finskoj i Švedskoj situacija je najpovoljnija. Susjedna država studij naplaćuje i strancima. U posljednje se vrijeme raspravlja o uvođenju školarina za strane studente izvan EU-a, ali se zasad nikome ne naplaćuje.

U Njemačkoj studentski standard ovisi o tome gdje student živi. Za preddiplomske studije u pet saveznih pokrajina nema školarina, u četiri se naplaćuju samo u slučaju prekoračenja redovnog roka studija, a u šest se naplaćuju cijeloj populaciji – iznos do 650 eura po semestru, dakle 1.300 eura godišnje. Diplomski studiji se naplaćuju, varijabilno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109200257006 arti-201109150792006 arti-201109280556006 arti-201108220088006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike