NAVALA SE TEK OČEKUJE / U Hrvatskoj se trenutno ne može kupiti domaća lubenica: 'Možete ih očekivati tek od vikenda'

Inače, na godinu se proizvede oko 20 tisuća tona domaće lubenica s hrvatskim potpisom, ali kako je krenulo uvozna bi ove sezone mogla ozbiljno zaprijeti čak i onima najsočnijima iz doline Neretve

18.6.2018.
22:19
VOYO logo

Ako ste mislili da ste ovih dana uživali u slasnim domaćim lubenicama - mogli biste se razočarati.

Jer, ovih dana mogli ste uživati samo u albanskim, grčkim i makedonskim lubenicama.
One hrvatske su još uvijek u polju. Berba u dolini Neretve počinje krajem tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćih lubenica u prodaji još nema jer berba nije ni počela. I one najslađe i najbolje, iz doline Neretve još su na njivi. Zrele su, ali im fali još samo koji dan i kreće berba.

“U ovoj godini imamo 2-3 hektra, očekujemo velike prinose. Ove godine je dobro je rodila, imala je idealne uvjete za rast i razvoje tako da će se u dolini Neretve ubrati velike količine lubenice", kaže nam Željko Bjeliš agronom i poljoprivrednik iz Opuzena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije nego su uzgajivači lubenica krenuli u berbu, prisjela im je zbog velikog uvoza.

"Naravno da nas je strah, tržište je preplavljeno sa uvoznim lubenicama iz zemalja Europske unije tako da se bojimo da ako naša lubenica dođe na tako zasićeno tržište da neće biti dobro", mišljenja je Bjeliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije baš dobro bilo ni prošle godine kada je preko stiglo preko granice stiglo više od 14 tisuća tona lubenica u vrijednosti 31 milijun kuna, dok smo izvezli samo 2.322 tone u iznosu od 4 milijuna kuna.

"Što se tiče neretvanske lubenice možemo reći potrošačima da je mogu naći za vikend u trgovačkim lancima, a ozbiljnije u idućem tjednu", tvrdi Bjeliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na godinu se proizvede oko 20 tisuća tona domaće lubenica s hrvatskim potpisom, ali kako je krenulo uvozna bi ove sezone mogla ozbiljno zaprijeti čak i onima najsočnijima iz doline Neretve. 

U VIDEOPRILOGU S POČETKA TEKSTA POGLEDAJTE ŠTO SU NAM NA TRŽNICAMA O UVOZU LUBENICA REKLI HRVATSKI PROIZVOĐAČI I PRODAVAČI! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo